“Micul Nick” – Ce spune presa internaţională despre candidatura lui Nicuşor Dan la prezidenţiale

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Popescu
17.12.2024

"Suntem la un moment de cotitură", spune politicianul local de succes, după ce turul doi anterior al alegerilor prezidenţiale a fost anulat de instanţa supremă din cauza preocupărilor legate de influenţă străină, potrivit Politico.

Primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, va candida ca independent într-o reluare în 2025 a alegerilor prezidenţiale din România, anulate recent, a anunţat el luni într-o conferinţă de presă.

"Suntem la un moment de cotitură, cel mai dificil de la Revoluţie încoace. Intenţionez să candidez la preşedinţie în 2025", a declarat Dan, adăugând că, deşi va candida ca independent, este pregătit să discute cu partidele proeuropene din ţară despre sprijinul lor pentru candidatura sa.

Dan, un matematician şi activist în vârstă de 54 de ani al cărui prenume se traduce prin "Micul Nick", se află la al doilea mandat de primar al Bucureştiului. El a fondat şi a condus anterior un partid liberal care a dat naştere Uniunii Salvaţi România - în prezent al treilea cel mai mare partid din parlament.

În prima sa campanie pentru funcţia de primar, în 2016, Dan a promis să elimine corupţia, evaziunea fiscală şi spălarea de bani - semnele distinctive ale primarilor anteriori, dintre care unul a fost chiar condamnat la închisoare pentru corupţie.

El a transmis un mesaj similar în anunţarea candidaturii sale luni, menţionând necesitatea de a combate corupţia, de a da o direcţie ţării şi de a vindeca diviziunile sociale şi culturale.

"Există zone întregi ale statului român capturate de grupuri de interese", a spus Dan în timpul conferinţei de presă. "Va fi o luptă dură între cei care apără interesul public şi cei care apără interesele acestor grupuri".

La 6 decembrie, cea mai înaltă instanţă constituţională din România a anulat turul doi al alegerilor prezidenţiale, după ce ultranaţionalistul Călin Georgescu - un critic feroce al Uniunii Europene şi al NATO - a câştigat pe neaşteptate primul tur, deşi era un candidat destul de necunoscut, care şi-a derulat campania în mare parte pe reţelele sociale şi care abia fusese înregistrat în sondajele de opinie naţionale.

Curtea a anulat alegerile după ce serviciile de securitate ale României au declarat că Georgescu a beneficiat de o campanie TikTok care seamănă cu operaţiunile de influenţă desfăşurate anterior de Kremlin în Ucraina şi Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor