Merkel transformă Frankfurtul în centrul tranzacţiilor cu yuani

Bundesbank din Germania şi Banca Populară a Chinei (PBOC) au căzut de acord să coopereze în serviciile de clearing şi efectuarea de plăţi în renminbi (yuan- n.r), deschizând calea Frankfurtului la o cotă de piaţă off-shore.
Cancelarul german Angela Merkel (HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Getty Images)
Gina Sturdza
04.04.2014

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank şi Banca Populară a Chinei (PBOC) au căzut de acord să coopereze în serviciile de clearing1 şi efectuarea de plăţi în renminbi2 (yuan - n.r), deschizând calea Frankfurtului la o cotă de piaţă off-shore.

Băncile centrale ale celor două ţări au semnat un memorandum de înţelegere cu ocazia întâlnirii recente dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi cancelarul german Angela Merkel, a informat Bundesbank.

Capitalul financiar al Germaniei a triumfat asupra Parisului şi Luxemburgului într-o cursă în zona euro, pentru a câştiga efectuarea schimburilor comerciale în yuani, care a depăşit euro în luna octombrie, devenind a doua monedă utilizată la nivel mondial în schimburile comerciale, potrivit Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale.

Trezoreria din Marea Britanie a declarat la 26 martie că Banca Angliei ar putea semna un acord iniţial cu PBOC la 31 martie pentru servicii de clearing şi decontare în yuani în Londra.

"Frankfurt este unul dintre centrele financiare cele mai importante ale Europei şi găzduieşte două bănci centrale, ceea ce îl face o locaţie deosebit de potrivită", a declarat Joachim Nagel, membru al consiliului executiv al Bundesbank. "Serviciile de clearing în yuani vor consolida legăturile economice şi financiare strânse între Germania şi Republica Populară Chineză."

Acordul vine după înfiinţarea, în luna octombrie, a unei linii de swap3 bilateral de 350 de miliarde de yuani (56 miliarde de dolari ) şi 45 de miliarde de euro (62 miliarde de dolari), între Banca Populară a Chinei şi BCE, promovând astfel accesul la tranzacţiile comerciale din zona euro.

O bancă de clearing4 va fi desemnată pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, a anunţat Bundesbank.

Note:

Joachim Nagel: Frankfurt este unul dintre centrele financiare cel mai importante ale Europei şi găzduieşte două bănci centrale, ceea ce îl face o locaţie deosebit de potrivită. Serviciile de clearing în yuani vor consolida legăturile economice şi financiare strânse între Germania şi Republica Populară Chineză.

1. Clearing-ul (to clear = a compensa) este un aranjament de plăti reciproce între două sau mai multe ţări, pe o perioadă determinată de timp, bazat pe principiul compensaţiei globale a creanţelor rezultate din prestaţii reciproce, fără transfer efectiv de valută (excludere totală sau parţială). Operaţiile de compensare se efectuează de către băncile ţărilor membre ale acordului de clearing din conturile de clearing.

2. Moneda de clearing: este folosită ca metodă de calcul şi evidenţă a livrărilor reciproce şi poate fi a uneia din ţările participante la acord sau o terţă monedă. Un acord de clearing instituie în relaţia dintre părţi un nou regim de plată, diferit de cel în devize libere. Plăţile pentru operaţiunile de comerţ exterior se fac în valută clearing (şi nu în valută convertibilă). Moneda acordului este desemnată prin referire la monede naţionale convertibile. Fiind unităţi de cont ele nu pot fi, practic, niciodată schimbate la paritate cu monede efective, în raport cu care au fost definite. Moneda de clearing face de regulă un discount (este mai slabă) în raport cu moneda efectivă, deoarece faţă de aceasta, care poate fi utilizată ca mijloc de plată pentru orice fel de marfă şi cu orice partener comercial (fiind liber convertibilă), moneda de clearing poate folosi la plăţi doar pentru mărfurile specificate în nomenclatorul de clearing.

Companiile exportatoare din ţările participante la acordul de clearing primesc contravaloarea mărfurilor exportate în moneda naţională de la banca ţării lor, care ţine evidenţa acestor operaţiuni.

3.SWAP o operaţie valutară de creditare la valori echivalente, în valute diferite şi pe anumite perioade de timp, între bănci

4. Bancă de clearing: Bancă specializată în operaţiuni de clearing. Sistemul presupune decontarea reciprocă a cecurilor între bănci. Sistemul european este diferit de sistemul bancar american care are o aplicabilitate locală, şi plăţile care nu se pot compensa reciproc sunt preluate spre rezolvare de Federal Reserve (FED).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor