PSD se întăreşte: Transelectrica, Transgaz şi Agenţia Domeniilor Statului trec la Secretariatul General al Guvernului
alte articole
Companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost trecute de Guvern, prin OUG, de la Ministerul Finanţelor, ce urmează a fi condus (dacă liberalii nu se retrag de la guvernare) de Eugen Nicolăescu, la Secretariatul General al Guvernului condus de Ion Moraru, fost senator PSD.
Conform unui comunicat remis de biroul de presă al guvernului, transferul este necesar pentru ca Guvernul să poată "desfăşura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova şi cu Turcia, în scopul dezvoltării infrastructurii energetice." De asemenea, având în vedere că cele două companii sunt listate la bursă, ceea ce impune asigurarea unor "înalte standarde de management şi transparenţă", Guvernul vrea să monitorizeze direct activitatea celor doi giganţi.
"Astfel, Guvernul României a decis ca la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A se realizează de către Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru.", se informează în comunicat.
Guvernul mai informează că Ministerul Finanţelor Publice va promova o nouă lege de reglementare a redevenţelor şi în conformitate cu normele Uniunii Europene, instituţia care reglementează nivelul redevenţelor nu poate îndeplini şi funcţia de administrare a acestor companii.
Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în ultima şedinţă de guvern. Daniel Chiţoiu - Ministerul de Finanţe şi Andrei Gerea - Ministerul de economie, propuşi de PNL spre înlocuire, nu au luat parte la respectiva şedinţă, în locul lor fiind prezenţi secretari de stat.
Transelectrica şi Transgaz sunt două dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, condus de PNL. Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.
În urma acestui transfer, toate companiile energetice ajung sub controlul PSD, companiile producatoare şi distribuţia fiind deja în subordinea Departamentului pentru Energie condus de ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă - PSD.
Totodată, ordonanţa de urgenţă mai prevede că acţiunile Transelectrica deţinute la OPCOM, bursa energiei electrice si gazelor naturale, şi la Formenerg, societate de formare a energeticienilor, vor fi trecute la departamentul pentru Energie, condus de ante-menţionatul ministru Niţă - PSD. Conform HotNews, Constantin Niţa ar fi încercat şi anul trecut să preia cele două societăţi.
Transelectrica gestionează reţelele pentru transportul electricităţii şi a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 2,7 miliarde lei, iar Transgaz gestionează reţele pentru transportul gazelor naturale, având o cifră de afaceri de 1,3 miliarde lei.
Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.
Cele două companii au fost trecute în martie 2013 din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la data respectivă Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.
Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.
Conform unor surse oficiale citate de România liberă, şi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) va trece de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului.
Agenţia Domeniilor Statului dispune de multe proprietăţi, în principal terenuri.