UE investeşte sute de milioane de euro în drone secrete

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)

Uniunea Europeană cheltuieşte sute de milioane de euro în proiecte de dezvoltare a unor drone de supraveghere, fără un control democratic exercitat de instituţiile europene, reiese dintr-un raport al Statewatch, o organizaţie neguvernamentală care monitorizează libertăţile civile în UE, citat de The Telegraph.

Documentul intitulat „Eurodrones Inc.” susţine că UE transferă sume de ordinul milioanelor de euro, bani plătiţi de contribuabili, către proiecte de supraveghere, fără a oferi însă informaţii cu privire la acestea cetăţenilor din spaţiul comunitar.

„Mai mult de 385 milioane de euro au fost transferate până acum finanţării unor proiecte de cercetare în vederea dezvoltării dronelor. Scopul acestor proiecte este de a supraveghea controlul la frontieră şi de a ajuta poliţia în diferite activităţi”, reiese din raport.

Potrivit documentului, finanţarea acestor proiecte este în mare parte „invizibilă” chiar şi pentru parlamentarii din Europa, deoarece nu sunt supuse controlului politic. Potrivit raportului, finanţarea este realizată printr-o linie bugetară secretă care a fost trecută în noua legislaţie europeană privind controlul traficului aerian.

„Politica de dezvoltare a acestor drone a fost realizată în urma unui lobby intens al companiilor de securitate şi apărare”, a declarat Chris Jones, co-autor al raportului publicat de „Statewatch”.

Raportul susţine că UE cere transparenţă de la guvernele statelor membre, în timp ce ea însăşi ignoră propria declaraţie a Comisiei Europene din 2012 în care se statuează că dezvoltarea de aparate de supraveghere fără pilot trebuie să fie făcută într-o manieră transparentă.

Statewatch a descoperit programul secret al UE şi atrage atenţia asupra legăturilor între industria dronelor şi oficialii europeni. Dronele ar avea ca scop patrularea spaţiului european în misiuni de identificare a infracţiunilor, susţine raportul ONG-ului, adăugând că este o "prioritate politică" dezvoltarea de drone pentru forţele de poliţie europene, gardienii de la graniţe şi serviciile de securitate.

Totodată, Statewatch a descoperit o alocare bugetară secretă pentru finanţarea acestui program. Membrii Parlamentului European nu vor fi consultaţi în ceea ce priveşte programul sau legile care vor reglementa funcţionarea dronelor de supraveghere din spaţiul european.

"Nu este niciun singur exemplu de control democratic asupra activităţilor UE în această zonă. Aceasta este o reţetă pentru inovaţia iresponsabilă şi este necesară o dezbatere cu privire la direcţia în care merge tehnologia", a declarat Ben Hayes, unul din autorii raportului.

Raportul Statewatch susţine că cel puţin zece oficiali ai Uniunii au primit bonusuri pentru "angajamentul personal şi contribuţia" la acest program din partea Unmanned Vehicle Systems (UVS) Internaţional, un grup de lobby al industriei de securitate ce reprezintă producătorii de aparate de zbor de supraveghere.