Merkel, Orban şi politica ”batistei pe ţambal”

Toată lumea, inclusiv miile de protestatari anti-Orban de pe străzile din Budapesta, se aştepta ca liderul german să facă o critică dură a tuturor derapajelor de la democraţie ale lui Viktor Orban. Angela Merkel a fost însă neobişnuit de blândă cu teoreticianul iliberalismului şi a ocolit toate chestiunile sensibile, îngropându-le sub cuvinte diplomatice. Un adevărat cadou pentru Orban.
Manifestanţii ungari protestează în 1 februarie 2015 în faţa clădirii Parlamentului din Budapesta împotriva politicilor guvernului Orban. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
03.02.2015

Toată lumea, inclusiv miile de protestatari anti-Orban de pe străzile din Budapesta, se aşteaptă ca liderul german să facă o critică dură a tuturor derapajelor de la democraţie ale lui Viktor Orban. Angela Merkel a fost însă neobişnuit de blândă cu teoreticianul iliberalismului şi a ocolit toate chestiunile sensibile, îngropându-le sub cuvinte diplomatice. Un adevărat cadou pentru Orban.

În loc să pună accent pe nemulţumirile Germaniei şi ale UE faţă de regimul Orban şi să-i ceară acestuia în mod răspicat să renunţe la stilul de conducere autoritar în plan intern şi la apropierea de Rusia în plan extern, Merkel a părut doar un oaspete de duminică. În conferinţa de presă comună cu omologul ungar, ea a declarat că se bucură foarte mult că este din nou la Budapesta şi a lăudat ţara care în 1989 deschidea drumul unităţii germane prin deschiderea graniţei cu Austria.

Ea n-a pomenit nimic despre libertatea presei şi celelalte derive anti-democratice din Ungaria. Doar l-a atenţionat pe Orban că ”şi atunci când ai o majoritate de două treimi din Parlament, este foarte important în democraţie să preţuieşti rolul opoziţiei, al societăţii civile şi al media”. Merkel s-a arătat convinsă că acesta este un model şi pentru Ungaria. Curat model, mai ales că Orban sufocă media independentă prin taxe mari pe publicitate, cere ONG-urilor să se înregistreze ca agenţi străini ca în Rusia şi a curăţat presa publică de jurnalişti critici la adresa sa.

Chiar în timpul vizitei cancelarului german, poliţia maghiară antiteroristă TEK a interzis un protest care urma să se desfăşoare sub mottoul ”Noi aparţinem Europei!” la Universitatea Andrassy pentru a atrage atenţia asupra derapajelor anti-democratice din Ungaria.

Cancelarul german n-a pomenit nici despre nemulţumirile concernelor germane, precum casa de editură Bertelsmann, care sunt forţate să renunţe la operaţiunile lor din Ungaria prin taxe mari, ci s-a mulţumit să laude relaţiile comerciale intensive dintre Ungaria şi Germania, precizând doar că pentru economia germană sunt importante condiţiile-cadru pe care să te poţi baza. Aluzia era la un mediu de afaceri predictibil, fără taxe speciale apărute peste noapte precum cele introduse de Orban pentru companiile de telecomunicaţii, bănci şi trusturi media.

Nici în chestiunea dependenţei energetice de Rusia, Merkel n-a pus punctul pe I, arătând doar la modul general că diversificarea surselor de energie este importantă. În luna martie, Ungaria a semnat însă un acord de împrumut în valoare de 10 miliarde de euro /></a> cu Rusia pentru extinderea şi modernizarea centralei nucleare din Paks. Negocierile au fost secrete şi nu a avut loc nicio licitaţie. În 2 săptămâni la Budapesta va veni chiar Vladimir Putin în persoană pentru a negocia cu Orban noi contracte în domeniul nuclear şi al gazului, dar Merkel n-a lansat niciun avertisment în această privinţă.</p>
<p>Pe de altă parte, cei doi şefi de guvern au discutat despre Ucraina. Cancelarul german a declarat că Germania nu va susţine Ucraina cu arme şi s-a declarat convinsă că acest conflict nu poate fi soluţionat militar, ci politic. Mai îngrijorător, Merkel şi Orban au salutat împreună ideea unei posibile zone de liber schimb între UE şi Uniunea Eurasiatică dominată de Rusia, o idee care nu-şi avea locul în actualul context.</p>
<p>Budapesta este de ceva vreme avocatul ridicării sancţiunilor economice împotriva Rusiei pe motiv că acestea, cât şi măsurile de răspuns ale Moscovei, au efecte foarte negative asupra economiei ungare. În paralel, Ungaria încearcă să obţină o exceptare de sancţiuni de la Rusia şi să nu supere prea tare Moscova. Asta ar putea fi o explicaţie pentru care a întrerupt la un moment dat furnizarea de gaze către Ucraina.</p>
<p>La fel de timid şi neconvingător, s-a referit Angela Merkel şi la democraţia liberală, termenul patentat de Orban, arătând că PPE are trei piloni: creştin-social, liberal şi conservator şi că nu are unde să încadreze cuvântul liberal. Orban a ţinut-o însă pe a lui, afirmând că democraţia nu înseamnă musai că trebuie să fie liberală.</p><blockquote class=

Vizita lui Merkel a fost un mare cadou pentru Orban şi Fidesz care o pot prezenta ca pe o dovadă că Ungaria nu este izolată în UE şi pot încerca să se legitimeze pe plan intern cu ea.

Prin urmare, vizita lui Merkel a fost un mare cadou pentru Orban şi Fidesz care o pot prezenta ca pe o dovadă că Ungaria nu este izolată în UE şi pot încerca să se legitimeze pe plan intern cu ea.

Interesant este că vizita-cadou a lui Merkel a venit după o ofensivă de curtare a Berlinului de către autorităţile ungare. Scriam la sfârşitul anului trecut că Viktor Orban a exprimat susţinere pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a numit Germania compasul său în materie de politică externă şi a vizitat trupele NATO staţionate în Lituania.

Orban a înţeles că a subestimat puterea şi influenţa Germaniei în UE, cât şi importanţa acesteia de cea mai puternică economie din Europa, de care şi economia ungară este dependentă. O fi Budapesta dependentă în proporţie de 80% de importul de gaz rusesc, dar Germania este cel mai mare investitor străin din Ungaria şi cel mai important partener comercial al ţării. Potrivit Bloomberg, peste un sfert din toate investiţiile străine directe făcute anul trecut în ţară au fost germane. Investiţiile ruse în schimb reprezintă mai puţin de o zecime din procent.

Schimbarea de macaz şi reorientarea către Germania a fost semnalată şi de ministrul ungar Janos Lazar care a declarat pentru săptămânalul Figyelo, preluat de Reuters, că cel mai important obiectiv al politicii externe ungare în 2015 va fi întărirea alianţei cu Germania.

Şi totuşi Ungaria se putinizează. Orban execută un balans periculos între Rusia şi UE şi încearcă să-şi cosmetizeze imaginea prin apropierea de Germania. Iar Angela Merkel prin vizita ei n-a făcut decât să-i legitimeze jocul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor