Merkel a participat la un marş musulman pentru promovarea toleranţei

Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat marţi unui marş al comunităţii musulmane în vederea promovării toleranţei, pentru condamnarea atacurilor din Paris şi pentru criticarea mişcării anti-Islam din Germania.
Preşedintele german Joachim Gauck (st), preşedintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Aiman Mazyek, cancelarul german Angela Merkel, vicecancelarul Sigmar Gabiel şi reprezentanţi ai comunităţilor religioase din Germania participă în faţa Porţii Brandenburg din Berlin la un priveghi organizat de grupurile musulmane pentru victime atacurilor militante din Paris, 13 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.01.2015

Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat marţi unui marş al comunităţii musulmane pentru promovarea toleranţei şi condamnarea atacurilor din Paris, precum şi pentru criticarea mişcării anti-Islam din Germania.

Luând cuvântul marţi în Berlin, Merkel a cerut germanilor să nu marginalizeze musulmanii sau alte minorităţi, spunând: “Excluderea grupurilor datorită credinţei sau originii lor este sub demnitatea statului nostru liberal. Ura faţă de străini, rasismul şi extremismul nu au loc în această ţară.”

Preşedintele german Joachim Gauck a luat de asemenea cuvântul la priveghiul de la Poarta Brandenburg, organizat marţi de Consiliul Central al Musulmanilor din Germania, cu sloganul “Haideţi să fim unii pentru ceilalţi. Teroarea: Nu în numele nostru!”

“Suntem cu toţii în Germania”, a declarat Gauck. “Noi, democraţi cu un trecut politic, cultural şi religios diferit; noi, cei care ne respectăm şi avem nevoie unii de alţii; noi, cei care dorim să trăim o viaţă în unitate, cu dreptate şi în libertate.”

“Răspunsul nostru la fundamentalismul acelor islamişti care comit acte de violenţă este democraţia, respectarea legii, respectarea celor din jur, respectarea demnităţii umane. Acesta este drumul nostru în viaţă.”, a mai precizat preşedintele german.

Priveghiul a fost organizat la o zi după ce grupul PEGIDA (Europenii Patrioţi Împotriva Islamizării Occidentului) a atras un număr record de 25.000 de manifestanţi la un marş în Dresda, oraş situat în fosta Germanie de Est comunistă.

Membrii PEGIDA, fluturând steaguri, au ţinut luni un moment de reculegere pentru cele 17 victime provocate de atacul asupra redacţiei publicaţiei Charlie Hebdo şi în cadrul unui asediu asupra unui supermarket evreiesc.

Acest ultim protest PEGIDA a fost întâmpinat în întreaga ţară de aproximativ 100.000 de contra-manifestanţi care au acuzat grupul că exploatează atacurile din Franţa şi care şi-au manifestat suportul pentru o societate germană multiculturală.

Luni, Merkel a mulţumit liderilor comunităţii germane musulmane pentru condamnarea rapidă şi clară a violenţelor comise în numele credinţei lor în Paris.

“Germania doreşte o coexistenţă paşnică a musulmanilor şi membrilor altor religii” şi priveghiul de marţi va trimite “un mesaj foarte puternic”, mai declarase Merkel la o conferinţă comună de presă cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Duminică, Merkel şi Davutoglu s-au alăturat preşedintelui francez Francois Hollande şi altor lideri mondiali la un marş masiv al solidarităţii în Paris.

Anunţând priveghiul de marţi, Consiliul Musulman şi Comunitatea Turcă din Berlin au declarat: “Noi, musulmanii din Germania, condamnăm atacurile teroriste din Franţa în cei mai duri termeni. Dorim să exprimăm solidaritatea noastră cu victimele franceze. Nu există nicio justificare în Islam pentru astfel de acte.”

Musulmanii din Germania au dorit să transmită prin acest priveghi un mesaj pentru pace şi toleranţă, împotriva urii şi violenţei şi un mesaj de speranţă că Germania va respecta şi va proteja libertatea de exprimare şi credinţă.

De asemenea, priveghiul de marţi s-a adresat şi noului val de xenofobie manifestat pe străzile Germaniei, liderii germani şi musulmani susţinând că acele persoane care strigă slogane islamofobe şi rasiste nu fac altceva decât să îi întărească pe agitatori, terorişti şi pe cei care provoacă incendii.

PEGIDA, grup format în octombrie, s-a extins de la o săptămână la alta şi a atras tot mai mulţi oameni la mitinguri stradale săptămânale. Protestele PEGIDA au fost declanşate de creşterea mare a numărului de refugiaţi politici din Germania, care se chinuie să acomodeze noii veniţi în şcoli, clădiri de birouri sau în sate.

Germania a primit anul trecut peste 180.000 de aplicaţii pentru azil politic, o creştere cu 57% faţă de 2013, majoritatea aplicanţilor provenind din Siria, Afganistan, Irak, Eritrea şi Somalia dar şi din câteva ţări balcanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor