Cine se foloseşte de masacrul din Paris? Cameron ia în considerare interzicerea criptării mesajelor
alte articole
Premierul britanic David Cameron a promis luni că va modifica legile privitoare permiterea criptării comunicaţiilor electronice, fiind posibil să ia în vizor servicii precum whatsapp, Snapchat sau Apple Messages.
Cameron a discutat despre importanţa măsurilor de securitate după evenimentele din Paris de săptămâna trecută, când doi bărbaţi înarmaţi au atacat sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo şi au ucis 12 oameni.
În vederea subminării comunicaţiilor dintre terorişti, Cameron a promis că dacă va fi reales peste 4 luni, se va asigura că activitatea firmelor de internet este acoperită de reguli care le permit serviciilor de securitate să monitorizeze comunicaţiile şi, în unele cazuri, să le acceseze conţinutul.
“În ţara noastră”, a întrebat Cameron din Paris, “dorim să permitem existenţa unor mijloace de comunicare între oameni care se află în extremă, cu un mandat semnat personal de ministrul de interne, şi pe care să nu le putem citi?”
Prin interzicerea criptării comunicaţiilor, politicile propuse de Cameron s-ar putea lovi de o tendinţă tot mai mare observată în rândul companiilor din Silicon Valley de a securiza dispozitivele şi serviciile utilizatorilor.
Google, Yahoo, Facebook şi alţii au promis că vor întări securitatea datelor utilizatorilor prin criptarea acestora, o metodă care amestecă datele astfel încât să nu poată fi citite decât de cei care trebuie să o facă. Companii precum Apple şi Google au început chiar să folosească tehnologii de criptare pe smartphone-urile şi tablele lor. Aceste măsuri au nemulţumit agenţiile de securitate şi serviciile de informaţii, în special cele din SUA.
Aşa cum se întâmplă în cazul promisiunilor multor politicieni, propunerea lui Cameron subţire în privinţa detaliilor legate de modul de implementare a unor astfel de măsuri.
În plus, comentariile sale aduc aminte de Proiectul de Lege pentru Comunicaţii şi Date care a fost respins în 2013 de vicepremierul Nick Clegg datorită un temeri legate de libertăţile civile şi costul implementării sale. Poreclit “Carta Curioşilor”, proiectul ar fi permis autorităţilor să intercepteze emailuri şi postări pe site-urile de media socială sau să verifice ce website-uri vizitează utilizatorii.
Serviciul de Informaţii britanic a solicitat anul trecut unor companii precum Twitter Inc. şi Facebook Inc. să permită serviciilor de securitate mai mult acces la reţelele lor, invocând uriaşa lor importanţă pentru grupurile extremiste.