Washingtonul susţine dreptul revistei Charlie Hebdo de a publica pe prima pagină caricatura cu profetul Mohamed

Washingtonul a afirmat marţi că revista satirică Charlie Hebdo are dreptul să publice pe prima pagină caricatura sa cu profetul Mohamed, SUA fiind o ţară extrem de ataşată libertăţii de exprimare, dar unde satira religioasă este un subiect tabu, informează AFP.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf. (youtube.com)
Epoch Times România
14.01.2015

Washingtonul a afirmat marţi că revista satirică Charlie Hebdo are dreptul să publice pe prima pagină caricatura sa cu profetul Mohamed, SUA fiind o ţară extrem de ataşată libertăţii de exprimare, dar unde satira religioasă este un subiect tabu, informează AFP.

'Indiferent care sunt opiniile personale - şi ştiu că spiritele se inflamează puternic pe marginea acestui subiect - ne exprimăm susţinerea absolută pentru dreptul (revistei) Charlie Habdo de a publica lucruri ca acesta', a argumentat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf, întrebată cu privire la prima pagina a primului număr post-atentat al săptămânalului francez.

Acest număr al Charlie Hebdo, care a apărut miercuri în peste 20 de ţări, fiind tradus în cinci limbi, printre care araba şi turca, şi având un tiraj de 3 milioane de exemplare, pentru a satisface numeroasele cereri venite din lumea întreagă.

Pe prima pagină a ultimului număr, profetul Mahomed este prezentat îmbrăcat în alb, cu o lacrimă în colţul ochiului, ţinând o pancartă pe care este scris 'Je suiş Charlie' (Sunt Charlie), sloganul milioanelor de manifestanţi care, în Franţa ca şi în străinătate, au defilat pentru a condamna atacurile care au făcut, săptămâna trecută, 17 morţi în trei zile. 'Totul este iertat', titrează revista, care a făcut obiectul unor ameninţări recurente din partea grupurilor islamiste, după prima sa publicare, în 2006, a unor caricaturi cu profetul Mohamed.

'Există un întreg evantai de factori care intră în calcul atunci când se ia o decizie privind publicarea (caricaturilor), fie că este vorba de libertatea presei sau de sensibilitatea religioasă, şi eu ştiu în ce măsură acest lucru este important pentru mulţi oameni. (Însă) aceasta nu justifică niciodată violenţa sau ura', a subliniat Marie Harf.

'Susţinem de o manieră absolută dreptul acestor organizaţii de a publica în mod liber. (...) Astfel se întâmplă într-o democraţie. Punct', a conchis purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Administraţia americană nu a fost mereu favorabilă revistei Charlie Hebdo, inclusiv atunci când a criticat, în 2012, o decizie a justiţiei franceze care autoriza publicarea de caricaturi cu profetul Mahomed, în plin val, la acea dată, de ameninţări islamiste împotriva intereselor occidentale.

De fapt, în SUA, ţară a totalei libertăţi de exprimare, criticarea religiei este, în mod paradoxal, un subiect aproape tabu.

Însă atentatele împotriva Charlie Hebdo şi a unui magazin evreiesc de la Paris au stârnit o mare emoţie în SUA, unde preşedintele Barack Obama şi secretarul său de stat, John Kerry, şi-au exprimat în repetate rânduri compasiunea şi solidaritatea cu francezii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor