„Mergeţi înapoi la Bruxelles!”. Replica lui Cioloş: „Nicio grijă, nu merg nicăieri. Mai am treabă aici”

Premierul Dacian Cioloş şi-a făcut timp sâmbătă pentru a discuta cu internauţii pe pagina sa de Facebook.
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“ (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
17.09.2016

După cum ne-a obişnuit de ceva vreme, din când în când, premierul Dacian Cioloş alege să stea de vorbă cu românii care comentează la postarile sale de pe Facebook.

Discuţiile de sâmbătă au plecat de la o postare în care premierul scria că, la numai două luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, începem să vedem primele rezultate: mai puţine documente pe care oamenii trebuie să le aducă la instituţii, mai puţine drumuri la ghişee, mai puţine cheltuieli.

„Am discutat ieri cu miniştrii în cadrul unei şedinţe de Guvern suplimentare despre progresele făcute, pentru că există progrese în mai multe domenii: eliminarea cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente, acceptarea copiei după buletin în format electronic, solicitarea cazierului de către instituţii direct unităţilor de poliţie. De asemenea, am stabilit care vor fi paşii următori, iar în acest sens vom veni în curând cu propuneri consistente şi pentru zona de fiscalitate şi mediu de afaceri”, a precizat Dacian Cioloş.

În replică, unul dintre internauţi i-a scris lui Cioloş că „în învăţământ, tot copii legalizate ni se cer, aici nu se simplifică deloc, dimpotrivă”.

„Unde anume? Ministrul a dat deja un Ordin pentru schimbarea procedurii. Puteţi refuza să daţi copie legalizată şi să-i trimiteţi pe cei care vă cer asta la ministru. Din păcate reflexele proaste se schimbă mai lent decât deciziile”, a reacţionat premierul.

„Prietene, din păcate nu ai simplificat nimic, eşalonul 3 şi 4 fac tot ce vor ei. Nici cu sărăcia nu ai facut mare lucru, păcat”, a comentat o altă personă.

Replica lui Cioloş nu s-a lăsat nici de această dată mult aşteptată: „Aveţi dreptate, nu pot simplifica printr-o decizie formală modul de gândire complicat al unora. Dar putem începe o schimbare. Nici mersul pe bicicletă nu se învaţă din prima. Important este să nu te descurajezi când cazi şi să te uiţi la cei care merg deja pe bicicletă, nu la cei care se plâng că se lovesc. Nu dau nicio lecţie... Sunt doar câteva gânduri”.

„Şi la DSP Bucureşti se cer în continuare copii legalizate pt obţinerea certificatului de conformitate. Zic ei pt că "aşa cere Ministerul Sănătăţii"”, i-a atras atenţia altcineva premierului.

„Am transmis domnului ministru să verifice. Ar trebui să refuzaţi să le mai daţi copii legalizate şi să-i trimiteţi să verifice legea: OUG 41/2016”, a răspuns Cioloş.

Un alt cetăţean a semnalat că, din pacate, plăteşti la bancă pentru paşaport (prin internet banking) şi eşti trimis la bancă să ştampilezi plata. Tot un drum în plus. Fie el la CEC sau la banca ta.

„Dacă cineva vă cere acest lucru, cereţi să vorbiţi cu superiorul lui. Nu are dreptul să o facă. Am eliminat această cerinţă de câteva luni. Unora le vine greu încă să facă simplu atunci când pot face complicat din reflex”, a explicat şeful Executivului.

„Vă (şi ne) faceţi planuri ca şi cum ar mai conta! Proiecte de fiscalitate, mediu de afaceri ş.a.m.d., vor însemna absolut zero din 2017. E şi un paradox aici: vă adresaţi românilor, ca şi cum aţi prezenta un program de guvernare, deşi nu sunteţi şi nu veţi fi rezultatul niciunui fel de alegeri! Cel puţin conform propriilor afirmaţii. Adică, să zică poporul, uite frate, fatalitate, în sfârşit cineva care m-a convins, dar care nu mă lasă sa-l votez! N-am noroc nici de data asta! Numai că, ce sa vezi, sunteţi parte a aceluiaşi popor”, i-a reproşat alt internaut.

În replică, premierul şi-a explicat că el crede că este „important să facem atât cât putem acum, în prezent, şi să ne gândim la cum pot fi lucrurile mai bune în viitor”. „Orice acţiune bună din prezent, generează aşteptări mai mari de la viitor. Asta e natura umană optimistă şi creatoare. O să merg şi eu la alegeri şi o să votez pe cineva în care am încredere că va duce mai departe ce am făcut bun şi că va veni cu noi idei bune. Fatalitatea nu e o realitate, e doar un punct de vedere. Şi eu unul, nu privesc lucrurile din acest punct de vedere”.

„Mergeţi înapoi la Bruxelles!”, a fost mesajul pe care i l-a trimis un cetăţean nemulţumit de prestaţia sa.

„Nicio grijă, nu merg nicăieri. Mai am treabă aici”, a replicat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor