Meleşcanu îl primeşte pe ambasadorul Chinei. Chinezii, interesaţi de energie şi infrastructură

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, l-a primit, joi, pe ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihon, discuţiile vizând concretizarea unor proiecte de cooperare economică în infrastructură şi energie.

„În cadrul întrevederii a avut loc un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectivele de evoluţie a relaţiilor bilaterale în plan politic, economic şi al contactelor interumane. Ministrul afacerilor externe a subliniat atenţia pe care partea română o acordă constant consolidării Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare cu Republica Populară Chineză, aspect evidenţiat în Programul de Guvernare al noului executiv de la Bucureşti. Ambele părţi au subliniat interesul de a concretiza în România proiecte de cooperare economică în domenii cheie pentru dezvoltarea naţională, cum sunt infrastructura şi energia, precum şi de a diversifica schimburile comerciale bilaterale”, se arată în comunicatul de presă remis de MAE Epoch Times.

De asemenea, cei doi oficiali au reafirmat dorinţa de a continua strânsa colaborare în formatul China - Europa Centrală şi de Est, precum şi în cadrul ONU şi al altor organisme multilaterale.

Reamintim că strângerea legăturilor cu China a avut loc în vremea lui Victor Ponta, când fostul premier a încercat să pună în braţe Beijingului mai tot ce înseamnă proiect energetic major, începând cu cele două reactoare nucleare ce urmează a fi construite la Cernavodă şi continuând cu hidrocentrale, termocentrale etc.

La momentul respectiv, opoziţia şi parte din presă au tras semnalul de alarmă, arătând că se încearcă nişte tranzacţii cel puţin dubioase, în condiţiile în care Guvernul încerca să pună robinetul cu energie în mâna unei ţări non-NATO, în plus şi renumită pentru obiceiul său de a copia (fără permisiune) tehnologii şi care, colac peste pupăză, are standarde destul de scăzute în materie de siguranţă energetică. Mai mult, înţelegerile au fost puse pe repede înainte deşi România nu avea o strategie energetică adoptată, strategie care să dea linia directoare şi să pună pe primul plan interesul naţiunii, nu pe cel al politicienilor şi partenerilor lor.

Acelaşi Victor Ponta a "iertat" Rompetrolul de datoria istorică de 600 milioane de dolari, pentru ca, ulterior, coincidenţă, Rompetrolul să ajungă în portofoliul Chinei, în urma unei tranzacţii încheiate între Kazmunaygas şi China Energy Company Limited.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne