De la 1 ianuarie trenurile olandeze sunt alimentate 100% cu energie eoliană

Centrale eoliene
Centrale eoliene (Epoch Times România)

Călătoresc datorită puterii vântului, dar nu sunt bărci cu pânze. Sunt trenurile reţelei feroviare olandeze Nederlandse Spoorwegen (NS), care, începând cu 1 ianuarie 2017, vor fi alimentate exclusiv cu energie eoliană.

Obiectivul a fost atins înainte de termenul prevăzut în planul de sustenabilitate elaborat de către companie, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, datorită creşterii numărului de centrale electrice instalate în teritoriu şi de-a lungul coastei. Acordul încheiat cu producătorul de energie Eneco, prevedea ca reţeaua să fie complet funcţională doar din surse de energie regenerabilă pentru începutul anului 2018.

O turbină eoliană activă timp de o oră, poate alimenta un tren care circulă pe o distanţă de aproape 200 de kilometri, dar compania Nederlandse Spoorwegen şi-a propus o reducere ulterioară a energiei necesară pentru fiecare pasager cu încă 35% până în 2020.

În afară de sursa de energie verde de la Eneco, NS poate conta pe o serie de parcuri eoliene proprii construite în Olanda, Belgia, Finlanda şi Suedia care, în cursul anului 2017 este preconizat că vor reuşi să producă aproximativ 1,4 TWh de energie electrică, suficient cât să asigure nevoile anuale ale aproximativ un milion de case.

Conform unui dosar întocmit anul trecut de către firma de consultanţă RE100, în lume există în prezent doar nouă companii mari care folosesc pentru nevoile lor, în mod exclusiv surse de energie regenerabile.

Compania feroviară olandeză, care transportă mai mult de 600.000 de pasageri în fiecare zi, consumă aproximativ 1,2 miliarde KWh de electricitate pe an.

Obiectivul realizat de către NS este unic în lume, dar în domeniul căilor ferate sunt în curs de dezvoltare multe alte proiecte de promovare a surselor de energie regenerabile. În Germania, din luna noiembrie 2016 a intrat în funcţiune prima locomotivă pe hidrogen de la Alstom, în timp ce căile ferate din India şi-au planificat să instaleze cel puţin 1.000 MW de energie solară până în 2020, pe trenurile pe care le gestionează. Deja au început să experimenteze utilizarea de energie fotovoltaică pe unul dintre trenurile aflate în funcţiune în oraşul Jodhpur (Rajasthan).

Mai multe informaţii: Phys.org , Forbes

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură