În China se înregistrează anual aproximativ 900.000 de cazuri de defecte congenitale

Huang Xiangyi (S) îl încurajează pe fiul său Huang Zhuoxiang, şapte ani, handicapat, 26 octombrie 2009, China
Huang Xiangyi (S) îl încurajează pe fiul său Huang Zhuoxiang, şapte ani, handicapat, 26 octombrie 2009, China (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

China este o ţară cu o "rată ridicată de defecte din naştere", a declarat Ministerul Sănătăţii (MS) Partidului Comunist Chinez (PCC), pe 12 septembrie - "Ziua de Prevenire a Defectelor din Naştere" din China.

În fiecare an, aproximativ 900.000 de cazuri de defecte din naştere apar la aproximativ 5,6 la sută din nou-născuţi, acestea constituind a doua cauză importantă a deceselor infantile din China, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Analiştii susţin că problema este legată de creşterea poluării mediului şi de alimentele nesigure. Medicii şi criticii afirmă că regimul chinez este plin de deficienţe de reglementare şi de corupţie în masă şi, prin urmare, regimul se face că nu vede problemele sociale ce pun în pericol sănătatea publică.

O analiză atentă relevă faptul că în 2011, malformaţiile congenitale au ajuns la 19,1 la sută, situându-se pe locul doi în topul cauzelor de deces infantil, faţă de locul patru pe care îl deţineau în anul 2000.

Numărul defectelor congenitale este în creştere

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a subliniat că "defectele din naştere variază şi au o etiologie complexă, iar intervenţii eficiente nu au fost încă puse în aplicare pe scară largă".

Potrivit Centrului de Control al Bolilor din SUA, malformaţiile congenitale apar înainte ca un copil să se nască. Cele mai multe defecte congenitale apar în primele trei luni de sarcină, atunci când organele copilului se formează şi se crede că sunt cauzate de un amestec complex de factori ce au legătură cu genetica şi mediul.

În China, la fiecare 30 de secunde se naşte un copil cu defecte congenitale, aceasta reprezentând aproximativ 20 la sută din defectele congenitale din lume pe an.

Radio Free Asia (RFA) a raportat că Dr. Hu Zongyi, un om de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA, a declarat că impactul poluării mediului asupra sănătăţii copiilor "nu poate fi ignorat, însă amploarea acestuia încă trebuie verificată prin studii ulterioare".

"Intuiţia îmi spune că mediul foarte poluat şi abuzul de droguri sunt probleme majore în China; problemele legate de laptele praf şi carnea de porc contaminate, precum şi de poluarea mediului sunt grave", a declarat Hu. "Cu toate acestea, dintr-o perspectivă ştiinţifică, amploarea efectelor lor asupra malformaţiilor congenitale necesită studii suplimentare."

Liao Can, directorul adjunct al Centrului Medical pentru Femei şi Copii din Guangzhou a afirmat că este greşit să se considere calitatea produselor alimentare ca principal factor din spatele malformaţiilor congenitale, potrivit unui raport RFA de la începutul lunii martie.

Ea consideră că creşterea ratei defectelor din naştere din China se datorează în principal dezvoltării continue a tehnologiei, astfel încât sunt detectaţi din ce în ce mai mulţi embrioni anormali.

Într-un interviu acordat New Tang Dynasty Television (NTD), dr. Tan Wei a afirmat că defectele congenitale se datorează poluării în creştere a mediului şi alimentelor toxice larg răspândite.

"Un factor este reprezentat de influenţele dăunătoare, cum ar fi poluarea apei, industrializarea excesivă, exploatarea excesivă a minereului de fier şi cărbune, precum şi produsele alimentare transgenice, care nu au fost supuse unui control oficial strict", a afirmat Tan. "Un alt factor sunt materialele interioare folosite pentru decorarea caselor. Dacă un material este sub standard şi conţine formaldehidă sau fenolat de sodiu în exces, poate provoca malformaţii congenitale."

Un ecologist chinez, Qin Qiang, subliniază că nici poluarea apelor nu ar trebui ignorată. Totul este poluat de către om, susţine Qin Qiang într-un interviu acordat NTD.

"Deşeurile evacuate de companiile de îngrăşăminte şi de fabricile de hârtie din marile oraşe nu au fost niciodată tratate", a declarat Qin. "Acea apă conţine aluminiu, plumb şi dezinfectanţi, toate putând duce la cancer. În afară de apa reziduală, alimentele joacă şi ele un rol important."

Siguranţa alimentară

Un cântec popular cunoscut ilustrează cât de răspândite sunt produsele alimentare toxice:

"Mâncăm orez lustruit cu parafină;

mâncăm şuncă îmbibată cu pesticide;

mâncăm ouă de raţă sărate şi sosuri piperate îmbunătăţite cu coloranţi solubili în ulei;

legumele sunt conservate cu formol pentru a le menţine prospeţimea;

ciupercile tremella sunt aburite cu sulf pentru a arăta bine;

ciuperci comestibile uscate sunt infuzate cu sulfat de cupru pentru a creşte în greutate;

iar laptelui praf pentru copii i-au adăugat melamină, pentru a creşte numărul de proteine."

Qin Qiang a afirmat că criticile oamenilor la adresa siguranţei alimentare a inundat site-urile web. În schimb, oficialii comunişti au acces la aprovizionarea cu alimente speciale, şi, astfel, nu le pasă de siguranţa alimentelor, a spus Qin.

"Se poate ca legumele cu pesticide în exces şi apa contaminată să nu afecteze oamenii imediat. Dar ele vor da naştere la riscuri de sănătate pe termen lung", a declarat Qin. "Autorităţile nu au dat suficientă atenţie acestui aspect, cum nu au făcut-o nici cetăţenii obişnuiţi. Toate acestea duc la problema malformaţiilor congenitale."

Sistemul politic al PCC este principala cauză a acestei probleme, concluzionează dr. Tan Wei. Deoarece agenţiile de reglementare ale regimului sunt afectate de corupţia colectivă şi de fuga după bani, nu este de mirare că nu se acordă aproape nicio atenţie problemelor sociale, care pun în pericol sănătatea publică.