Producţia Chinei se va prăbuşi până în 2015, susţine un economist

Muncitori chinezi în Mianyang, provincia Sichuan, 30 aprilie 2012
Muncitori chinezi în Mianyang, provincia Sichuan, 30 aprilie 2012 (STR / AFP / Getty Images)

Un economist din Hong Kong, care s-a obişnuit să facă declaraţii şocante, a prezis că industria producătoare a Chinei se va "prăbuşi complet" până în 2015 şi că economia o va urma curând după aceea.

Larry Lang a făcut aceste remarci la o conferinţă din oraşul Kunming, în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, pe 19 mai.

"Economia Chinei se confruntă cu două fenomene distincte, care sunt opuse unul altuia. Piaţa imobiliară şi cea a acţiunilor s-au calmat. Cu toate acestea, piaţa bunurilor de lux, cum ar fi vehiculele exclusiviste şi articolele de colecţie, a înregistrat o creştere", a spus el, potrivit Shanghai Securities News.

El a adăugat că economia Chinei este "bolnavă", iar această boală este criza cu care se confruntă sectorul de producţie.

Sectorul de producţie al Chinei "suferă de două boli" - agravarea mediului investiţional şi de management şi o capacitate excesivă de producţie - prin urmare, banii ce au fost programaţi iniţial pentru investiţii în economia reală, au fost deturnaţi spre maşini şi bunuri de lux.

Cele trei segmente principale ale sectorului de fabricaţie – R&D (cercetare şi dezvoltare), canalele de logistică şi componentele cheie - sunt controlate de companii europene şi americane. Prin urmare, China a pierdut controlul asupra preţurilor produsului, care, inevitabil, au creat crize, a declarat Lang în curs.

Potrivit analizei lui Lang, mediile investiţionale şi de management pentru industriile producătoare din China, continuă să se deterioreze, cauzând o capacitate excesivă de producţie.

Impozitele şi taxele mari, precum şi un lanţ de capital rupt, au redus marjele industriilor producătoare şi au exacerbat mediul investiţional şi de management per total.

Lang a declarat că China se confruntă de fapt cu patru crize iminente: risipa de resurse, capacitatea excesivă de producţie, criza datoriilor şi consumul inadecvat. Criza risipei de resurse şi a producţiei excesive vor exploda primele, a prezis el.

"Deci, multe industrii, ce au o supracapacitate, vor duce inevitabil la o depresie pe termen lung în economia Chinei."

Producţia excesivă din diverse industrii însumează "21 la sută în oţel, 12 la sută în industria auto, 28 la sută în ciment, 60 la sută în oţel inoxidabil, 60 la sută în pesticide, 95 de procente în fotovoltaice şi 93 la sută în sticlă", a susţinut Lang, citând un raport al eastday.com.

Sectorul bancar este afectat de datoriile grele, şi 50 de industrii, în frunte aflându-se industria imobiliară, sunt, de asemenea, ameninţate de criză ca urmare a măsurilor de austeritate, a spus Lang.

El a menţionat că în viitorul apropiat, datoria publică locală din China va fi afişată alături de datoria SUA şi cea din Europa, ca parte a celor trei crize majore mondiale. "Acest lucru este oribil. Toţi oamenii din China vor plăti un preţ dureros pentru ea", a afirmat el.

Pe 7 mai, Lang a scris pe un blog că economia Chinei se confruntă cu un mare pericol şi ca "acesta nu este cu siguranţă un discurs alarmist".

"Vreau să le spun oamenilor şi oficialilor chinezi, care sunt preocupaţi mai degrabă de salvarea aparenţelor decât de rezolvarea problemelor interne, cât de periculoasă şi îngrozitoare este economia de astăzi."

De asemenea, Lang a scris că a te confrunta cu anumite crize nu este ceva înfricoşător, "ceea ce este oribil este faptul că ne facem că nu vedem situaţiile de criză şi că încercăm să le muşamalizăm."

"Problema economică a Chinei nu poate fi rezolvată de sistemul economic şi de mijloacele actuale, ar trebui să căutăm alte modalităţi", a adăugat el.

În luna octombrie a anului trecut, Lang a susţinut că regimul este la un pas de faliment. Un motiv ar fi faptul că PIB-ul publicat oficial de regim, de 9 la sută, este inventat. Conform datelor lui Lang, PIB-ul Chinei a scăzut cu 10 la sută.