Medici de la Spitalul Colentina au câştigat o medalie de aur la Geneva
alte articole
Trei medici de la Spitalul Colentina din Bucureşti au câştigat o medalia de aur la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectuează intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale, potrivit Mediafax.
Cei trei medici medaliaţi cu aur la Salonul de inventică de la Geneva sunt Victor Cauni, Cristian Perşu şi Felix Voinea.
Totodată, Victor Cauni a arătat că, în prezent, operaţii de acest fel sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui, însă un aparat care reproduce organismul uman îi ajută cel mai bine pe medici să înveţe cum să efectuze mai uşor tehnicile chirurgicale în acest tip de boală. Medicul Victor Cauni a precizat că acest simulator ajută medicul tânăr, rezidentul să ajungă mai repede la performanţă, prin scurtarea timpului de învăţare şi la fel ca la pilotajul de avioane sau la conducerea unui autoturism, acest simulator îi creează medicului reflexele necesare pentru intervenţia chirurgicală în timp real în sala de operaţie. Cauni a mai precizat că în România sunt foarte mulţi pacienţi care au "litiază voluminoasă, litiază colariformă, litiază bilaterală, calculi duri", iar acesta operaţie fiind una dintre cele mai delicate din urologie, medicii care fac astfel de intervenţii trebuie să fie tot timpul antrenaţi. "Problema cu acest simulator al nostru este că, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpă, pentru că trebuie să respectăm atât ţesuturile umane, cât şi consistenţa lor, să alegem materiale ca să facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de altă parte, la fiecare intervenţie chirurgicală simulată pe acest instrument trebuie să schimbăm atât rinichiul, cât şi calculii din interiorul rinichiului. Deci tehnica, probabil, şi întreţinerea vor fi destul de scumpe, dar sperăm să găsim partenerii necesari şi să-i convingem, să le arătăm că avantajele acestui simulator depăşesc probabil cu mult costurile", a menţionat medicul. Chirurgul speră ca simulatorul să fie scos pe piaţă în maximum doi ani, arătând, totodată că există multe brevete care rămân expuse în cabinetele medicilor şi din păcate are şi acesta invenţii care au luat premii şi care nu au fost folosite pe piaţă. De aceea, încearcă acum să convingă firmele private să producă simulatorul în serie. "Vedeţi, acum începe o luptă foarte mare, ca să pui în practică invenţia, să convingem firmele private, să convingem asociaţiile, pentru că, vedeţi, trăim într-o lume care este guvernată de bani, de profit imediat şi probabil ca aceste brevete, neaducând un profit imediat, sunt trecute în aşteptare. Încă nu colaborez cu firme externe, dar să vedem dacă, în fine, o să avem propuneri sau nu în acest sens. Toate invenţiile le-am făcut cu sufletul, ţin la toate, vom vedea în viitor care din ele sau dacă se vor aplica şi probabil timpul îşi va da măsura calităţii acestora", a precizat chirurgul. Şeful Secţiei de urologie a adăugat că mai are încă patru proiecte de cercetare, în care vrea să adapteze în instrumentele urologice şi microunde şi ultrasunete, însă, acestea sunt cercetări vor necesita o perioadă mai mare de timp.