Ochii sunt fereastra sănătăţii [Video]

Ochi albastri
Ochi albastri (Photos.com)

Se spune că ochii, aceste mici sfere minunate, sunt oglinda sufletului. Pentru un medic, simpla examinare a acestora este o modalitate prin care se pot descoperi semne care indică hipertensiune arterială, diabet zaharat şi multe alte probleme de sănătate.

Oftalmologul Neal Adams explică de ce ţesuturile ochiului şi ale vaselor de sânge sunt un bun barometru pentru evaluarea stării generale de sănătate, printr-o simplă examinare efectuată la un microscop. Se pot primi, astfel, indicii legate de tensiunea arterială, ţesuturile creierului, diabetul, circulaţia sângelui, inflamaţii diverse, etc.

În ziua de azi, examinarea ochilor nu este importantă doar pentru sănătatea acestora, ci, de asemenea, pentru a determina dacă există şi probleme sistemice care necesită atenţie.

Semnalele care trebuie monitorizate sunt diferite, în funcţie de afecţiune. Iată câteva exemple:

Diabetul. Se caută la nivelul ochiului semnele aşa-numitei retinopatii diabetice, care afectează vasele de sânge din ochi. În cazul în care există zone de sângerare şi umflare a retinei sau vase de sânge anormale în curs de dezvoltare, acestea sunt semnele distinctive ale dauneor provocate de diabet. Semnele pot fi observate chiar înainte de a exista o afectare reală a ochilor din cauza diabetului zaharat. În cazul în care este detectată retinopatia diabetică, sunt folosite tratamente cu laser şi medicamente pentru a repara vasele de sânge afectate. Cu toate acestea, poate fi necesară intervenţia chirurgicală, în cazul în care sângerarea este importantă.

Procese inflamatorii. Tot ochii sunt cei care ne pot arăta existenţa simptomelor unor boli inflamatorii intestinale, boala Crohn, colita ulceroasă şi, de asemenea, lupusul. Există o legătură cunoscută între afecţiunile inflamatorii şi inflamaţia de la nivelul ochilor, care provoacă uveita, o inflamaţie a părţii centrale a ochiului (numită uvea). Netratată, uveita poate provoca daune permanente, fiind posibilă pierderea vederii şi chiar a ochiului.

Hipertensiunea arterială poate produce vătămarea permanentă a ochilor prin modificarea circulaţiei în interiorul acestuia. O astfel de afectare poate fi primul indiciu că un pacient suferă de hipertensiune arterială.

Cancer metastazic. Există unele tipuri de cancer care se pot răspândi în ochi, de exemplu, melanomul este un cancer care este primar pentru ochi, dar de multe ori poate fi găsit şi în alte părţi ale corpului. Cancerul de sân este un alt exemplu al unei tumori care poate provoca metastaze la nivelul ochiului.

Notă: Înregistrarea video este vizibilă pe pagina originală Epoch Times România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură