Ucraina: 'Regele ciocolatei' vrea să se înfrupte din preşedinţie

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (youtube.com)

Oligarhul ucrainean Petro Poroşenko candidează în alegerile prezidenţiale din 25 mai. Publicaţia Ukrainski Tyjden face un studiu de profil al acestui personaj mai puţin cunoscut şi cu un trecut politic tulbure, dar care este dat drept mare favorit în sondaje, informează Courrier International.

Petro Poroşenko, magnat al fabricilor de bomboane 'Roshen', a anunţat, la 28 martie, că se lansează în cursa electorală prezidenţială, lucru cu adevărat curios, potrivit cotidianului ucrainean. În mod cert, patronul acestui imperiu al ciocolatei va umple un deficit de încredere lăsat în opinia publică de liderii fostei opoziţii. Petro Poroşenko este, totuşi, cunoscut pentru faptul că a oscilat între opoziţie şi fostul guvern.

Plecări şi veniri pe care politologul Serghei Taran o explică în aceşti termeni: 'Desigur, până în prezent aceste fabrici depindeau de putere, la fel ca toate întreprinderile din Ucraina, astfel că lui Poroşenko îi era foarte greu să se ralieze opoziţiei'. Însă dorinţa de a vedea feţe noi la cârma ţării este atât de puternică, încât toată lumea este dispusă să uite acţiunile sale suspecte.

Ca şi faptul că Poroşenko a fost membru al Partidului Social-Democrat unificat al Ucrainei, SDPU, de pe vremea preşedintelui Leonid Kucima (aflat la putere din 1994 până în ianuarie 2005 şi care a încercat să delege frâiele puterii lui Viktor Ianukovici, ceea ce a declanşat 'revoluţia portocalie' din noiembrie 2004) sau rolul său în calitate de ministru al comerţului şi dezvoltării economice din guvernul lui Nikolai Azarov, pe atunci premier al regimului Ianukovici.

'Astăzi Poroşenko se întoarce tot mai mult spre politică, pentru că acest sector este deja mai interesant pentru el decât afacerile', explică analistul ucrainean Volodimir Fesenko. 'În prezent el este foarte apropiat de idealul european, chiar dacă, în termeni pur economici, ar fi mai interesant pentru el să lucreze cu Rusia'. Potrivit lui Fesenko, 'mulţi oameni nu mai au încredere în putere, inclusiv în guvernul format de opoziţie, iar Poroşenko este în măsură să seducă acest electorat'.

După cum precizează analistul, conform unui recent sondaj de opinie circa 30% dintre alegătorii ucraineni au declarat că ar dori ca preşedinte o persoană cu experienţă economică. 'Văzut din acest unghi, Poroşenko are toate şansele', este de părere Fesenko.

Candidatura lui Petro Poroşenko nu surprinde pe nimeni. Aceasta este o decizie la care el s-a gândit mult timp. Însă, este credibilă poziţia sa politică?, se întreabă cotidianul ucrainean. Afacerile lui Poroşenko au fost considerabil afectate în timpul războiului economic declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, de curând Poroşenko s-a ales cu un aliat 'cu greutate' în persoana lui Vitali Kliciko. Fostul campion la box şi lider al partidului Udar, care până acum a sprijinit-o mai degrabă pe ex-premierul şi ex-deţinuta Iulia Timoşenko, consideră candidatura lui Poroşenko o soluţie optimă pentru preşedinţia Ucrainei.

'Viitorul preşedinte al Ucrainei trebuie să se sprijine pe cifre solide şi să beneficieze de susţinerea oamenilor pentru a fi legitim', a afirmat Kliciko, anunţând la 30 martie că se va retrage din cursă în favoarea lui Poroşenko. 'Iar aceasta este posibil doar dacă se va veghea să nu fie risipite voturile democratice. Prin urmare, este esenţial să nu prezentăm decât un singur candidat al forţelor democratice', a subliniat fostul campion mondial la box.

În timpul celor trei luni în care s-au derulat evenimentele din Euromaidan, nimeni nu l-a admirat cu adevărat nici pe Kliciko, nici pe Arseni Iaţeniuk, premier în timpul guvernului de tranziţie, nici pe Oleh Tiahnibok, liderul partidului de extremă dreapta 'Svoboda'.

Poroşenko a ştiut să se ţină cu abilitate departe de opoziţie în timpul acestei perioade - postură care se dovedeşte câştigătoare. Totul pare să indice faptul că în Ucraina lucrurile se îndreaptă spre un al doilea tur între Poroşenko şi Timoşenko, conchide Ukrainski Tyjden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe