Mediatorul ONU cere părţilor siriene să se gândească la responsabilităţi
alte articole
Cea de a doua rundă de discuţii desfăşurate la Geneva între opoziţia şi guvernul din Siria nu a înregistrat niciun progres în găsirea unei soluţii politice pentru conflictul de peste 3 ani care a devastat această ţară. Cea de-a doua rundă de convorbiri a avut loc la două săptămâni de la un eşec iniţial.
Mediatorul ONU, Lakhdar Brahimi a cerut celor două părţi să se gândească la responsabilităţi şi să anunţe dacă mai doresc continuarea negocierilor: "Cred că este de preferat ca fiecare parte să se gândească la responsabilităţi şi să spună dacă doreşte continuarea sau nu a negocierilor", a afirmat Brahimi, citat de AFP.
Informaţiile pesimiste venite de la Geneva nu sunt îmbucurătoare, dacă se are în vedere faptul că delegaţii rebelilor şi cei ai regimului al-Assad au acceptat să se aşeze la masa negocierilor. Liderii internaţionali au sperat ca discuţiile de la Geneva vor înregistra progrese în soluţionarea situaţiei din Siria, unde luptele armate violente pentru putere au loc de aproape 3 ani, de la izbucnirea mişcării de contestare a liderului de la Damasc, Bashar al-Assad.
Ce spun cele două părţi
Reprezentanţii regimului sirian prezenţi la negocierile de la Geneva au susţinut vineri că nu se înregistrează progrese. "Din nefericire, discuţiile nu au condus la progrese", a declarat Faisal Mokdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, după ce a avut o convorbire cu Lakhdar Brahimi, emisarul ONU şi al Ligii Arabe.
Faisal Moqdad a susţinut că regimul Bashar al-Assad are în vedere în primul rând "acţiunile de combatere a terorismului": "Cei care nu vor să combată terorismul nu pot face parte din poporul sirian. Cei care aduc arme pentru a lupta împotriva poporului sunt terorişti".
Pe de altă parte, Louai Safi, purtătorul de cuvânt al delegaţiei opoziţiei, după ce a avut o discuţie cu Brahimi a declarat că "Negocierile sunt în impas", iar un alt reprezentant al opoziţiei siriene Ahmad Jakal a declarat că "Nu a fost stabilită o dată pentru o nouă rundă de discuţii (...) A fost o sesiune scurtă, tensionată, dominată de disensiuni referitoare la abordarea violenţelor şi tranziţiei politice".
În conformitate cu un raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, în războiul din Siria s-au înregistrat până în prezent cel puţin 140.000 de morţi.