Siria: au eşuat negocierile de la Geneva. Dezarmarea chimică - o glumă. Rusia ajunge negociator şef

Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi la conferinţa de pace privind Siria din Geneva, 25 ianuarie 2014.
Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi la conferinţa de pace privind Siria din Geneva, 25 ianuarie 2014. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)

Negocierile de la Geneva între regimul sirian şi opoziţie se încheie printre insulte. La nouă zile de distanţă de la Conferinţa de pace de la Montreux şi după o săptămână de negocieri la Palaul Naţiunilor Unite, mediatorul ONU, Lakhdar Brahimi, recunoaşte "lipsa de rezultate concrete", în timp ce delegaţiile aleg coliziunea directă, relatează sâmbătă La Stampa.

"Reprezentanţii părţii adverse sunt imaturi", tună ministrul de Externe sirian, Walid Muallem, acuzând rebelii că "s-au încăpăţânat să solicite o schimbare de guvern fără nici un motiv".

Ahmet Jarba, liderul opoziţiei răspunde numindu-i pe reprezentanţii regimului "însetaţi de sânge", deoarece aceştia "continuă să-l apere pe Bashar Assad chiar dacă la Homs oamenii sunt lăsaţi să moară de foame, se hrănesc cu iarbă iar victimele, numai în ultimele nouă zile, au fost aproape 1.700, din care cel puţin 450 civili".

Incapacitatea de a ajunge la un acord chiar şi în privinţa convoaielor umanitare pentru Homs se explică prin scurt-circuitul a avut loc atunci când opoziţia a ridicat problema demisiei lui Assad, citând textul de la "Geneva 1", din iunie 2012, cu privire la formarea unui guvern de tranziţie.

Brahimi a încercat să ascundă eşecul explicând că "pentru prima dată în ultimii trei ani cele două părţi se întâlnesc în aceeaşi cameră şi şi-au exprimat, de asemenea, înţelegerea unul pentru celălalt", dar climatul de tensune apare deoarece opoziţia spune doar vag că este disponibilă la un al doilea tur în timp ce Damascul îl exclude cu totul. "Acum vom merge la preşedintele Assad pentru a discuta despre ceea ce s-a întâmplat la Geneva, nu putem lua alte angajamente", a declarat Muallem.

Iar Rusia ajunge negociator şef

De aici rezultă alegerea lui Ahmad Jarba (preşedintele guvernului provizoriu sirian anti-Asad) ca marţi să se deplaseze la Moscova pentru a cere o mediere rusă, văzând eşecul lui Brahimi de a exercita presiuni asupra Damascului.

Eşecul de la Geneva coincide cu o altă evoluţie negativă în conflictul sirian: ONU şi SUA acuză regimul de la Damasc că întârzie predarea de arme chimice. Ahmet Üzümcü, şef al Organizaţiei pentru dezarmare chimică, a cerut regimului să "respecte termenele convenite", deoarece au fost predate doar 6 la sută din gazele nocive - deşi ar fi trebui să fie predate 100%, până la 31 decembrie - în timp ce Departamentul de Stat acuză Damascul că opune "rezistenţă", într-o încercare evidentă de a exploata procesul de dezarmare ca o continuare a legitimităţii regimului lui Assad.

Chiar şi Chuck Hegel, şeful Pentagonului, se uită spre Moscova sunându-l pe similarul său rus, Serpei Shoigu, pentru a-i cere să-l "împingă pe Assad să accelereze timpul". Rămâne de văzut dacă Kremlinul o va face. Mai ales având în vedere Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe