Obama a acuzat Rusia că blochează intervenţia ONU în Siria

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama a acuzat Rusia, în timpul conferinţei de presă de marţi, că blochează Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite de la o posibilă intervenţie în Siria, notează Europa Liberă.

Occidentul încearcă să adopte o rezoluţie ce ar determina Damascul să ofere acces nelimitat ajutoarelor umanitare destinate victimelor prinse în mijlocul conflictului din Siria. În cazul unui refuz, guvernul de la Damasc ar putea suferi mai multe sancţiuni.

În timpul conferinţei susţinute în compania preşedintelui francez, Francois Hollande, Barack Obama a susţinut că ”nu numai sirienii sunt responsabili” pentru suferinţele civililor, ”ci şi ruşii”. Franţa este una dintre ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU care susţine rezoluţia pe tema conflictului din Siria.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, susţine că acuzele preşedintelui american sunt un efort ”unilateral” de a învinovăţii guvernul sirian pentru blocarea ajutoarelor umanitare.

Negocierile de pace de la Geneva nu au înregistrat, practic, nici un progres, regimul al-Assad refuzând să facă vreo concesie, conform purtătorului de cuvânt al forţelor de opoziţie, Louay Safi.

Pentru depăşirea impasului, Rusia a propus o întâlnire trilaterală împreună cu Statele Unite şi ONU, cât şi una într-un format identic, plus cele două delegaţii siriene.