Raidul aerian din nordul Siriei face 85 de victime – 65 de civili


Siria: Un bărbat neidentificat (fond) oferă informaţii unui rebel, în timpul ciocnirilor luptătorilor kurzi la marginea oraşului sirian Rojava, 23 august 2013.
Siria: Un bărbat neidentificat (fond) oferă informaţii unui rebel, în timpul ciocnirilor luptătorilor kurzi la marginea oraşului sirian Rojava, 23 august 2013. (ALICE Martins / AFP / Getty Images)

La ordinul guvernului Bashar al Assad, o escadrilă de elicoptere militare s-a folosit de mai multe pachete de explozibili pentru a bombarda oraşul Alep, atac în urma căruia 85 de persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care şi 65 de civili, anunţa duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, conform Dispatch.co.za.

Atunci când elicopterele guvernului au aruncat bombele asupra regiunii deţinute de rebelii din oraşul Alep, ”cel puţin 85 de persoane au fost ucise, inclusiv 65 de civili, dintre care 10 copii”, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Atacurile, comise cu arme controversate, au ţintit mai multe zone din fosta capitală economică a Siriei. Numai în zona Tareq al-Bab a oraşului s-au înregistrat 34 de decese.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, 10 dintre persoanele omorâte pe frontul Al-Nusra erau jihadişti afiliaţi Al-Qaeda. Zece alte cadavre nu au putut fi identificate.

Vineri, forţele regimului Bashar al Assad au lansat o ofensivă asupra zonelor din estul provinciei Alep ocupate de rebeli, la scurt timp după inspecţia ministrului Apărării din Siria. În mare parte distrus, oraşul Alep este divizat încă din 2012, atunci când rebelii au pornit ofensiva împotriva forţelor guvernamentale.

Atacul aerian a venit la numai câteva zile după discuţiile de pace din Geneva dintre guvernul Siriei şi opoziţia, negocieri încheiate fără un rezultat concret. În urma eşecului de la Geneva, guvernul Sirian a acuzat Statele Unite că a încercat demararea negocierilor de pace direct cu delegaţia regimului, acuzaţie denunţată însă de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jen Psaki.

La începutul conferinţei de pace, Secretarul de Stat american, John Kerry a precizat că ”nu există nicio şansă (...) pentru ca omul care a condus un răspuns brutal asupra propriilor oameni să redevină vreodată un conducător legitim al guvernului”.

Cele 10 zile de negocieri de la Geneva nu au adus practic nici un progres. O nouă rundă de negocieri, la care opoziţia şi-a confirmat deja prezenţa, va începe de la 10 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe