Ucraina: Negocierile aduc rezultate. Ianukovici vrea pacea dar nu vrea să dea nimic

Delegaţia prezidenţială împreună cu cei trei lideri politic ai opoziţie din Ucraina. 25 ianuarie 2014.
Delegaţia prezidenţială împreună cu cei trei lideri politic ai opoziţie din Ucraina. 25 ianuarie 2014. (MYKHAYLO MARKIV / AFP / Getty Images)

Negocierile de la Kiev dintre liderii politici ai opoziţiei şi preşedintele Viktor Ianukovici au rezultat în implementarea legii amnistiei şi au pus fundaţia unei posibile coaliţii guvernamentale între cele două părţi, notează Kiev Post.

Primul rezultat al negocierilor a avut loc vineri, atunci când procurorul general a anunţat eliberarea celor 234 de protestatari reţinuţi, în mare parte abuziv, în ultimele săptămâni de către autorităţi pe tot teritoriul Ucrainei.

În schimb, puterea a cerut a eliberarea străzii Hruşcevki din Kiev, locul unde au avut conflictele sângeroase de pe 17-22 ianuarie, şi eliberarea clădirilor guvernamentale pe tot teritoriul ţării.

Protestatarii au acceptat propunerea, sub ameninţările unei intervenţii militare, şi au început eliberarea clădirilor capturate pentru eliberarea ostaticilor. Termenul limită oferit de Ianukovici pentru eliberarea clădirilor este 17 februarie.

"Dat fiind că autorităţile au respectat cererea Maidan-ului de a elibera deţinuţii, Consiliul Maidanului consideră că este posibil să îndeplinească cererile legilor Ucrainei, legate de măsurile ce se impun - pentru eliminarea repercursiunilor negative şi prevenirea persecuţiei şi pedepsirii persoanelor implicate în incidente în timpul protestelor paşnice - lucru care ar preveni un scenariu militar", conform unui comunicat emis de protestatari.

Totuşi, lipsa de credibilitate a lui Ianukovici în ceea ce priveşte respectarea promisiunilor sale, i-a determinat pe liderii protestelor să ia măsuri de precauţie în implementarea acestor condiţii.

Conform sugestiilor ambelor tabere, progresul va avea loc simultan, în paşi mici, ca de exemplu eliberarea străzii Hruşcveski câte 500 de metri o dată.

Vineri, ambasadorul Uniunii Europene şi cel al Statelor Unite au discutat cu procurorul general ucrainean paşii necesari ce vor trebui efectuaţi pentru o bună funcţionare a legii ”amnistiţiei”.

Un guvern de coaliţie ?

Există anumite dovezi că liderul Partidului Batkivschina, Arseni Iatseniuc şi preşedintele Viktor Ianukovici au dezbătut în privat formarea unui guvern de coaliţie săptămâna viitoare.

Luna trecută Iatseniuc a refuzat postul de premier oferit de Ianukovici deoarece preşedintele are puteri discreţionare. A fost propusă o schimbare a Constituţiei către forma din 2004, însă Ianukovici şi Partidul Regiunilor s-au opus acestor schimbări.

Miercuri, Iatseniuc declara că este ”pregătit să-şi ia responsabilitatea pentru ţară şi aşteaptă un răspuns din partea publicului cu privire la o balanţă a puterilor, formarea unui guvern alcătuit din oamenii de încredere ai opoziţiei şi susţinerea parlamentului în privinţa unui plan de precis de viitor al opoziţiei”.

Joi, o parte din membrii Partidului Regiunilor au adunat semnături care se opun formării unui guvern de coaliţie, conform consilierului prezidenţial Hanna Herman. Analiştii susţin că membrii Partidului Regiunilor au început acest joc pentru a-şi împinge candidaţii pe posturile mai bune din noul guvern, în timp ce opoziţia a făcut demersuri pentru controlul ministerelor legate de economie, interne şi justiţie, deţinute în prezent de către aliaţii preşedintelui.

”O asemenea înţelegere ar putea însemna şi eliberarea automată a Iuliei Timoşenko” a precizat analistul politic britanic, Timothy Ash.

”Extrema” dreapta cere dreptatea

O posibilă coaliţie cu guvernul Ianukovici nu este agreată de toţi liderii opoziţiei. Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko a precizat în repetate rânduri că nu va accepta nici un post în cadrul unui astfel de guvernământ.

În timpul unui interviu de joi, Kliciko este de părere că decizia milioanelor de oameni din Ucraina trebuie respectată, iar pentru victimele din timpul conflictelor sângeroase, în timpul cărora cel puţin 4 persoane au fost împuşcate de forţele Berkut, preşedintele Viktor Ianukovici trebuie tras la răspundere.

Preşedintele Viktor Ianukovici ”are controlul, are majoritatea în Parlament. El controlează tot sistemul. Are puterea absolută şi la final el este responsabil de ceea ce se întâmplă în ţară”, a precizat Kliciko.

Campania de propagandă a ”fratelui de la Răsărit” a început să-şi facă simţită prezenţa în zona estică a Ucrainei, unde mii de mercenari plătiţi de guvern au luat drept ţintă ”trădătorii” Ucrainei, aşa cum sunt numiţi activiştii EuroMaidan în afişele şi pliantele răspândite cu miile prin Crimeea.