Siria: Geneva 2 s-a încheiat fără niciun rezultat. Obama anunţă ”unele etape intermediare”

Lakhdar Brahimi.
Lakhdar Brahimi. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi a cerut scuze poporului sirian deoarece nu a fost în măsură să facă progrese. Principalul punct de conflict este guvernul de tranziţie pe care Damascul îl respinge puternic. Opoziţia continuă să ceară demisia lui Assad. Din California Obama anunţă noi măsuri pentru a pune ”din nou presiune” asupra regimului lui Assad.

A doua rundă de discuţii de pace de la Geneva s-a încheiat cu un impas, a anunţat mediatorul ONU, Lakhdar Brahimi, care şi-a cerut scuze poporului sirian deoarece nu a fost în măsură să facă progrese. Diplomatul a încercat până în ultimul moment să convingă părţile implicate ca cel puţin să stabilească o nouă dată pentru şedinţa următoare, dar fără a obţine niciun rezultat, informează sâmbătă Asia News.

Oficialii guvernului sirian prezenţi la şedinţă au exclus "cu fermitate" posibilitatea de a-l înlocui pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce purtătorul de cuvânt al opoziţiei Louay Safi a spus că această echipă de guvernare "nu a reuşit să demonstreze nici un sens de responsabilitate".

Damascul continuă să sublinieze "necesitatea primară de a lupta împotriva teroriştilor", în timp ce cealaltă parte nu vrea nici un acord dacă mai întâi nu se numeşte o administraţie de tranziţie care să conducă Siria la un nou scrutin. Tocmai acest punct, a declarat Brahimi "nu a fost trecut de către opoziţia guvernului de la putere".

Între timp, poporul sirian consideră "inutile" discuţiile, având în vedere că, după două tururi de întâlniri nu a fost realizat aproape nimic. În momentul de faţă singurul acord de o anumită valoare este acela care le permite civililor să părăsească oraşul Homs şi permite intrarea echipelor de salvare care aduc ajutor umanitar. Cu toate acestea, chiar şi acest acord pare a fi încă departe de orice rezultat semnificativ.

Din punct de vedere militar situaţia de pe teren nu s-a îmbunătăţit. De la începutul primei runde de negocieri la 22 ianuarie în Siria au murit cel puţin 5.000 de persoane. Preşedintele american Barack Obama a declarat că a "luat în considerare" o nouă strategie pentru a pune "mai multe presiuni " asupra lui Assad, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o rezoluţie pe termen scurt a problemei.

Vorbind din California, unde s-a întâlnit cu regele Abdullah al Iordaniei, Obama a declarat: "Vor fi unele etape intermediare prin care putem pune presiune asupra regimului şi ne vom continua munca cu toate părţile pentru a găsi o soluţie diplomatică la situaţie". Cu toate acestea, Obama nu a precizat care sunt aceste "etape intermediare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe