Marius Lazurcă despre harta României ruptă în Parlament: Cred că vizează politica internă a R. Moldova

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, consideră că gestul deputatului socialist Vlad Bătrîncea care a rupt harta României Mari în plenul Parlamentului, vizează mai degrabă politica internă a Moldovei.
Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău (www.europalibera.org)
Maria Maevschi
11.12.2015

„Nu am sentimentul că ceea ce s-a întâmplat în parlament priveşte România. Cred că vizează mai curând politica internă a R. Moldova, de aceea ambasadorul României nu va comenta ceea ce s-a întâmplat. Nu e un moment istoric, ci are legătură cu istoria”, a declarat Lazurcă în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.

Diplomatul nu s-a arătat deranjat de faptul că harta a fost ruptă de deputatul socialist, mai mult, acesta a menţionat că „un politician a ţinut să distrugă un obiect cu uz didactic. Asemenea obiecte de uz didactic care pot sau nu aibă o conotaţie politică există foarte multe. De pildă când se predă istoria URSS se face uz de harta URSS. Nu te poţi supăra pe creioane”.

Totuşi, ambasadorul României a susţinut că deşi „unii dintre deputaţii din partidul dlui deputat (Vlad Batrîncea n.r.) au găsit potrivit să aplaude acest gest, alături de dl Batrîncea era dna prim-ministru Greceanîi, care s-a abţinut să aplaude, ceea ce găsesc că este o dovadă de înţelepciune, de moderaţie".

Potrivit sursei citate, diplomatul român a subliniat că este conştient de faptul că în Moldova "există o ură profesionistă la adresa României, după cum există şi o prietenie interesată la adresa României. Nu acesta este felul în care România îşi concepe rolul de sprijinitor al RM".

Ulterior, Marius Lazurcă a ţinut să stipuleze că Moldova va fi sprijinită în continuare de România: „Dacă guvernul RM rămâne interesat de sprijinul nostru, hotărârea noastră de a furniza acest sprijin RM, nu se clatină, nu ezităm, nu ne-am pierdut răbdarea".

„Când am donat microbuzele pentru şcoli, am insistat să se acopere necesarul de transport pentru elevi în Găgăuzia. Banii pentru grădiniţe să nu se distribuie în funcţie de limba pe care o vorbesc acasă copiii”, a conchis domnul ambasador.

În prezent, România este considerată a fi cel mai important partener comercial şi economic al Moldovei. Guvernul de la Bucureşti a oferit, nu o dată, sprijin financiar pentru diverse domenii strategice şi mai ales în momente de dificultate pentru teritoriul dintre Prut şi Nistru.

Amintim că joi, membrii Partidului Socialist din Moldova (PSRM) au cerut audierea în plenul Parlamentului a ministrului Educaţiei, Corina Fusu după ce, la 24 noiembrie, aceasta a emis un ordin adresat instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceelor prin intermediul căruia a cerut repartizarea în şcoli a hărţii cu tematica „Organizarea Administrativă a Regatului României. 1930” pentru disciplinele Istoria Românilor şi Universală. Reacţia socialiştilor nu s-a lăsat mult timp aşteptată, mai mult, membrul PSRM, Vlad Batrîncea s-a înfuriat chiar şi a rupt această hartă în timpul şedinţei Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor