Greenpeace: Europa trebuie să renunţe la cărbune pentru a-şi îndeplini obiectivele climatice

Utilizarea cărbunelui periclitează şansele de limitare a încălzirii globale, susţine Greenpeace, precizând că în România cele 14 termocentrale pe cărbune au fost responsabile pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de seră.
(photos.com)
Loredana Diacu
09.12.2015

Pentru limitarea efectelor dăunătoare asupra climei pe glob este nevoie ca emisiile de la termocentralele pe cărbune din UE să fie reduse într-un ritm de trei ori mai rapid decât cel actual, arată un nou raport Greenpeace.

Raportul “Sfârşitul unei ere – De ce fiecare ţară europeană are nevoie de un plan de eliminare a cărbunelui”, realizat de Greenpeace Marea Britanie şi Climate Action Network (CAN) Europe, conchide că, pentru respectarea obiectivului ce vizează evitarea creşterii temperaturii globale cu 2 grade, valoare acceptată la nivel mondial, în contextul încălzirii globale, Europa are nevoie de măsuri accelerate de tranziţie spre energie regenerabilă, arată Greenpeace în comunicatul remis Epoch Times.

Raportul lansat recent analizează situaţia celor 22 de state membre ale UE care încă se bazează pe termocentrale pe cărbune pentru producţia de energie electrică şi subliniază faptul că utilizarea cărbunelui ameninţă şansele de limitare a încălzirii globale. Datele prezentate sunt rezultatul unui an de cercetare şi cartografiere a tuturor termocentralelor pe cărbune din Europa.

Datele raportului global au fost făcute publice în timp ce oficiali din întreaga lume negociau asupra unui nou acord global pentru reducerea emisiilor la summitul ONU de la Paris dedicat schimbărilor climatice, iar din document reiese că liderii politici europeni trebuie să susţină eforturile de eliminare treptată a centralelor poluante pe cărbune.

În acest context, Greenpeace le cere liderilor europeni să rezolve problema poluării de la termocentralele pe cărbune prin stabilirea de planuri naţionale şi a unor termene pentru eliminarea cât mai accelerată a cărbunelui din sectorul energetic, atrăgând atenţia că Marea Britanie a anunţat deja un plan pentru închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune până în 2025. Aceasta a fost precedată de o decizie similară în Austria, care a decis să închidă ultima termocentrală până în 2025. De asemenea, Finlanda s-a angajat deja să elimine treptat cărbunele până în anul 2020.

În ceea ce priveşte România, cele 14 termocentrale pe cărbune au fost responsabile pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de seră în anul 2014, precizează ONG-ul.

De mai bine de trei ani, guvernele ţării noastre se străduiesc să vină cu o nouă strategie energetică naţională, iar acest proces este încă deschis. Pe de altă parte, zonele miniere aşteaptă de douăzeci şi cinci de ani sprijinul guvernului pentru ieşirea din declinul economic cauzat de caracterul lor monoindustrial. În contextul negocierilor climatice de la Paris, considerăm că România se află în punctul cel mai potrivit de până acum pentru asumarea tranziţiei către un viitor energetic curat, bazat pe surse regenerabile de energie. Greenpeace solicită actualului guvern axarea noii strategii energetice în jurul surselor regenerabile de energie, stabilirea unui calendar pentru înlocuirea cărbunelui în mixul energetic şi demararea unui proces de reorientare economică şi redresare a zonelor monoindustriale dependente de cărbune”, declara Ionuţ Cepraga, Coordonator de campanii Greenpeace România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor