Socialiştii rup harta României în parlament şi ameninţă: Nu vă jucaţi cu focul!

Membrii Partidului Socialist din Moldova (PSRM) au cerut audierea în plenul Parlamentului a ministrului Educaţiei, Corina Fusu după ce, la 24 noiembrie, aceasta a emis un ordin adresat instituţiilor de învăţămând primar, gimnazial şi liceelor.
Vlad Batrîncea, deputatul PSRM care a rupt harta României Mari în plenul Parlamentului
Vlad Batrîncea, deputatul PSRM care a rupt harta României Mari în plenul Parlamentului (facebook.com / dodon.igor)

Ministrul Educaţiei a repartizat în şcoli hărţi cu tematica „Organizarea Administrativă a Regatului României. 1930” pentru disciplinele Istoria Românilor şi Universală, care urmează să fie donate de Radio Datina în Parteneriat cu Platforma Acţiunea 2012.

Reacţia socialiştilor nu s-a lăsat mult timp aşteptată, mai mult, un membru al PSRM s-a înfuriat chiar şi a rupt această hartă în timpul şedinţei Parlamentului de joi, 10 decembrie, declarând că „sunt contra independenţei, statalităţii Republicii Moldova”.

„Suntem indignaţi că copiilor li se impune să înveţe asta, ei nu sunt pregătiţi pentru propagandă. Noi nu vom accepta ca să fie promovat aşa ceva”, a afirmat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea citat de Realitatea.md.

„Domnul Batrîncea vă rugăm frumos să vă abţineţi de la tot felul de acţiuni de felul acesta”, i-a cerut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după care a anunţat că audierea Corinei Fusu nu va fi inclusă pe ordinea de zi pe motiv că nu a întrunit voturile necesare.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută imediat după şedinţa Parlamentului, liderul socialiştilor, Igor Dodon, numit şi mâna Moscovei, şi-a expus toată indignarea, venind chiar cu ameninţări la adresa unioniştilor.

„... Dar cu ce ocazie voi vă vârâţi cu aşa chestii în toate şcolile? Aceasta se numeşte promovarea deschisă a unionismului. Eu vreau să vă spun că noi lucrul ăsta nu o să-l permitem. Nu vă jucaţi cu focul. O să vă ieie oamenii în furci. Dacă credeţi că aţi furat miliardul şi oamenii să rabde şi o să vă rabde şi prostiile acestea, nu o să vă rabde absolut deloc. Eu lucrul ăsta vi-l promit. Vreţi să o luaţi în cap? O să o luaţi. Eu o spun”, a comunicat Dodon, conform Privesc.eu.

În replică, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu le-a mulţumit „socialiştilor pentru împotrivire, cu privire la cauza naţională de reunire a românilor şi a pământurilor româneşti şi să le spun, cu cât mai mult vor vorbi ei şi vor fi împotrivă cu atât mai repede se va face unirea”.

Amintim că şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă a transmis la 1 decembrie, un mesaj tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului: „Tineri de la Chişinău, Bucureşti, Cernăuţi, Iaşi, Suceava, Cluj... luaţi cu asalt Prutul şi zdrobiţi obstacolele, vămile şi graniţele artificiale care s-au pus între noi, că doar aşa vom putea avea o viaţă mai bună”.