Grecia va trimite înapoi refugiaţii care nu au primit azil

Guvernul elen susţine că va deporta refugiaţii economici blocaţi la graniţa ţării cu Macedonia dacă aceştia nu se califică pentru primirea de azil.
Refugiaţi care nu au primit permisiunea să treacă graniţa dintre Grecia şi Macedonia sunt escortaţi de poliţie înapoi în partea elenă a graniţei, 8 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.12.2015

“Persoanele fără documente, aşa zişii refugiaţi ilegali, au dreptul să ceară azil sau dreptul la o repatriere voluntară”, a declarat joi ministrul elen pentru probleme legate de imigraţie Yiannis Mouzalas, adăugând că, “dacă ei nu vor face o cerere pentru una dintre cele două variante în 30 de zile, vor fi trimişi în ţările lor de origine”.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce Grecia a înlăturat aproximativ 2.300 de refugiaţi africani de la graniţa sa cu Macedonia, unde aceştia au fost blocaţi timp de mai multe zile după ce ţara vecină le-a refuzat intrarea.

La sfârşitul lunii trecute, Macedonia a ridicat un gard de metal la graniţa sa sudică cu Grecia pentru a bloca intrarea solicitanţilor de azil, lăsând sute de persoane blocate pe partea elenă a graniţei.

Oficialii macedoneni au adoptat o abordare selectivă şi acceptă doar refugiaţii din ţări zguduite de război precum Siria, Irak şi Afganistan, ceea ce a condus la ciocniri între poliţie şi solicitanţii de azil.

Grecia a fost o destinaţie principală în drumul refugiaţilor care încearcă să ajungă în ţările europene mai bogate. Ţara, a cărei economie a fost lovită de o criză severă în anii recenţi, s-a chinuit să facă faţă fluxului masiv de refugiaţi care au ajuns la graniţele sale.

Europa, la rândul ei, se luptă să facă faţă unui val fără precedent de refugiaţi care fug din calea conflictelor şi persecutării.

Conform ONU, aproximativ 900.000 de refugiaţi au ajuns până acum în acest an în Europa, după ce au traversat Marea Mediterană din Africa şi Asia. Sute de refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu, au murit în călătoriile lor periculoase spre Occident.

Multe dintre statele Uniunii Europene au fost criticate pentru tratamentul aplicat solicitanţilor de azil la graniţele lor şi în taberele de refugiaţi, unde condiţiile de viaţă sunt cumplite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor