Marian Turbatu, omul care l-a detronat pe baronul de Constanţa

.
. (Photos.com)

Preşedintele Asociaţiei Eoliene Române Marian Turbatu este cel care l-a denunţat pe baronul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pe care DNA îl acuză de comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Omul de afaceri a sesizat DNA pentru că Nicuşor Constantinescu a refuzat să-i acorde mai multe certificate de urbanism, în ciuda faptului că a câştigat zeci de procese împotriva acestuia şi existau şi hotărâri judecătoreşti în acest sens, care nu au fost respectate.

Turbatu povesteşte că totul a început din 2007 când a solicitat Consiliului Judeţean Constanţa mai multe certificate de urbanism pentru a putea amplasa câteva parcuri eoliene, dar nu le-a primit. Acesta a susţinut că paguba înregistrată este de zeci de milioane de euro şi l-a acuzat pe Nicuşor Constantinescu de abuz în serviciu, infracţiuni legate de refuzul emiterii actelor de urbanism şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

"Am făcut nişte solicitări la Consiliul Judeţean pe care acesta nu le-a îndeplinit. Mai exact, am solicitat nişte certificate de urbanism pentru parcuri eoliene, acesta nu le-a emis, s-a ajuns în instanţă, iar instanţa l-a obligat pe domnul preşedinte, adică pe emitentul legal, şi acesta nu le-a îndeplinit. În acest caz, este vorba de comiterea infracţiunilor de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, abuz în serviciu, infracţiunea refuzului emiterii certificatului de urbanism. Deşi a fost obligat de instanţă să emită actele respective, nu le-a emis. Am început să solicit certificate de urbanism din 2007 - 2008, iar pe unele nu le-am primit nici până astăzi. În ianuarie, am primit şase certificate de urbanism solicitate încă din 2008", a declarat Marian Turbatu, potrivit EVZ.

Omul de afaceri a explicat că ori de câte ori întreba în ce stadiu se află certificatele de urbanism, i se transmitea că acestea sunt la semnat la Nicuşor Constantinescu. Turbatu a declarat pentru Adevărul că nu s-a întâlnit cu Nicuşor Constantinescu pentru că "nu i-am îndeplinit solicitările. Constantinescu nu cere niciodată şpagă direct, dar Consiliul Judeţean Constanţa avea tarife stabilite pentru emiterea certificatelor de urbanism. Eu am dus la DNA colegi care au avut cereri de mită de la Nicuşor. În Dobrogea nu există parc eolian pe raza CJ Constanţa cu un patron căruia să nu i se fi cerut favoruri".

Constantinescu a fost reţinut miercuri de procurorii DNA. După ce a fost audiat mai multe ore la sediul DNA, Constantinescu a fost dus cu duba la arest. La ieşirea din DNA, preşedintele CJ Constanţa s-a plâns că este foarte bolnav şi că a fost arestat în urma acuzaţiilor "unui escroc", Marian Turbatu , care a înşelat CJ Constanţa şi i-a făcut plângere.

Tribunalul Bucureşti a decis cercetarea lui Constantinescu sub control judiciar, în timp ce şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost arestat preventiv.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori rezultă însă că anxiosul Constantinescu nu a trăit deloc liniştit. Conform DNA, există "date şi indicii temeinice" potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, Nicuşor Constantinescu a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate despre modul în care CJ Constanţa a utilizat resursele publice, împiedicând efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii. Constantinescu este acuzat că a împiedicat Curtea de Conturi să exercite anumite controale asupra activităţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. "Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA", arată DNA.

Nicuşor Constantinescu mai este acuzat că, în perioada 2007-2014, nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea şi la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

Mai mult, Constantinescu a refuzat să pună în executare nouă hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, acuză procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne