Mazăre "aşteaptă cu nerăbdare" ca Ponta şi Şova să-i dea Portul Constanţa

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, aşteaptă cu nerăbdarea investirea cabinetului Ponta III, pentru a deveni acţionar majoritar în Portul Constanţa. Miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local (CL) Constanţa, Mazăre a declarat că premierul Victor Ponta şi noul ministru al transporturilor, Dan Şova, şi-a luat angajamentul să le dea autorităţilor locale un nou pachet de acţiuni în Port.

"Am vorbit şi cu Şova, şi cu Ponta. Ponta întotdeauna a spus că susţine acest demers de a trece acţiunile în varianta pe care am discutat-o noi. Sigur că aş fi vrut mai mult, dar e ok şi aşa, iar ministrul Şova şi-a luat angajamentul să facă acest lucru", a afirmat Mazăre.

Varianta lui Mazăre presupune ca statul, care deţine 60% din acţiunile Portului, să listeze la Bursă 15% din acţiuni iar alte 15% să le dea Consiliului Local Constanţa. Astfel, CL Constanţa, care deţine deja 20% din acţiuni ar deveni acţionar majoritar în Port, noua structură a acţionariatului urmând să fie: Statul 30%, Fondul Proprietatea 20% şi CL Constanţa, 35%.

Întrebat ce se va întâmpla dacă cei doi nu îşi vor ţine promisiunea, Mazăre a explicat că, în acest caz, PSD-ul poate să îşi ia la revedere de la voturile constănţenilor, afirmând că nu vede nici un motiv pentru care Ponta şi Şova nu şi-ar respecta angajamentul pe care şi l-au luat.

Mazăre a mai declarat că transferul acţiunilor se va face foarte rapid, fiind în avantajul tuturor ca lucrurile să se întâmple până la alegerile europarlamentare din mai.

Primarul Constanţei a mai declarat că dacă Guvernul va fi validat în această săptămână, începând de luni, directorul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa va merge la ministrul Dan Şova, pentru a-i prezinte procedura de transfer a acţiunilor: "Pot să vă spun că de luni directorul portului va fi la uşa ministrului Şova cu procedura de transfer, cu procedura de listare a acţiunilor, cu firma care este desemnată să le scoată la Bursă. Eu nu ştiu toate amănuntele astea, că e bucătăria lor”, a mai declarat Mazăre.

Reamintim că Dan Şova, ce preia portofoliul de la Transporturi eliberat de liberala Ramona Mănescu, care s-a opus constant acţiunilor lui Mazăre de a deveni acţionar majoritar în port, a declarat ieri în Parlament că nu e chiar o "treabă nemaiauzită" ca porturile să ţină de primării.