Marian Lupu este înscris în cursa electorală. Un candidat independent părăseşte competiţia în semn de protest
alte articole
Marian Lupu, candidatul la funcţia de preşedinte înaintat de către Partidul Democrat din Moldova este primul concurent înscris în cursa electorală pentru preşedinţie. După ce săptămâna trecută, la numai 24 de ore de la înmânarea listelor de subscripţie, candidatul a prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC) 29 de mii de semnături în favoarea sa, pe 10 septembrie, CEC a stabilit că semnăturile întrunesc toate cerinţele legale.
Acest fapt însă, a trezit nemulţumirea altor candidaţi care, după ce CEC a anunţat validarea candidaturii lui Marian Lupu, au hotărât să renunţe la cursa electorală în semn de protest.
Într-un video postat pe pagina sa de socializare, activistul pentru drepturile omului, Oleg Brega a declarat: „am auzit că Lupu este primul în buletinul de vot, mie mi se pare asta descalificant pentru CEC, pentru întreaga republica Moldova pentru că acceptă aşa bătaie de joc faţă de procesul electoral. Este imposibil să colectezi semnăturile în trei ceasuri, dacă ai primit listele de subscripţie de vineri la 14.00 , iar la ora 17.00 se închid toate primăriile”.
Totodată, Brega afirma că a încercat să-şi valideze şi el semnăturile în zi de sâmbătă, după modelul Partidului Democrat, însă fără succes. „Iată vin de la primăria oraşului Căuşeni. Mi-au spus că sâmbăta nu lucrează. De unde a luat Marian Lupu ştampilele vineri noaptea sau sâmbată toată ziua, dacă admitem că vineri după masă a strâns semnături? Mie mi se pare inadmisibil, electorala prezidenţiala s-a compromis, şi din această cauză mă declar învins, nu mai vreau să concurez în aşa condiţii şi cu aşa concurenţi”, a conchis acesta.
Anterior, după ce în numai 24 de ore democraţii au adunat pentru candidatul lor Marian Lupu, aproape dublu peste minimul necesar de semnături, mai mulţi candidaţi din opoziţie au criticat aceste acţiuni, considerate ilegale. Unii au anunţat chiar boicotarea alegerilor.
Într-o sesizare a Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr se comunică „cetăţenii ne anunţă că structurile de stat au obligat propriii angajaţi să semneze listele de prescripţie, fiind şantajaţi că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poşta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, şcoli, spitale,etc. Aceleaşi surse spun că acoliţii lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”.
Şi Maia Sandu a venit cu un calcul aritmetic care indica imposibilitatea colectării unui număr impunător de semnături într-o perioadă atât de scurtă. „În 14 h, 100 de colectori au strâns 25.000 de semnături. Adică omul a fost convins să semneze, i-au fost verificate actele şi a completat personal în listă - toate acestea în doar 3 minute şi 36 de secunde. Tot în aceste 3.36 minute a reuşit primarul să verifice lista şi să o ştampileze. Apropo, primarii urmează să fie remuneraţi dublu pentru că au lucrat în zi de odihnă (sâmbăta – n.r.). Dacă participa la Jocurile Olimpice de la Rio, Partidul Democrat aducea un braţ de medalii”, se arată în mesajul scris pe contul său de Facebook de candidatul PAS la prezidenţiale, Maia Sandu.