Opoziţia critică colectarea celor peste 25 mii de semnături în 24 de ore pentru Marian Lupu

După ce în numai 24 de ore democraţii au adunat pentru candidatul lor, Marian Lupu aproape dublu peste minimul necesar de semnături, mai mulţi candidaţi din opoziţie au criticat aceste acţiuni, considerate ilegale. Unii au anunţat chiar boicotarea alegerilor.
(FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)

La mai multe ambasade străine acreditate la Chişinău, organizaţii internaţionale, OSCE, CEC, Promo-lex FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, precum şi la presa independentă din Moldova a ajuns luni, 5 septembrie o sesizare din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), în legătură cu modalitatea de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului din partea Partidului Democrat, Marian Lupu, care într-un timp record, în afara oricăror limite, a reuşit să adune 25 mii de semnături, chiar şi în weekend.

„Campania electorală prezidenţială din Republica Moldova a demarat zilele acestea cu informaţii extrem de îngrijorătoare, practic din fiecare raion al ţării. În goana de a obţine locul 1 în buletinul de vot, dar şi din orgoliul de a demonstra că cetăţenii ar susţine acest partid-stat, timp de 24 de ore au fost adunate, chipurile, 25 de mii de semnături în favoarea lui Marian Lupu”, se arată într-un comunicat al PPDA.

„Cetăţenii ne anunţă că structurile de stat au obligat propriii angajaţi să semneze listele de prescripţie, fiind şantajaţi că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poşta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, şcoli, spitale,etc. Aceleaşi surse spun că acoliţii lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se arată în sesizarea membrilor PPDA .

Având experienţa colectării de semnături, încă din perioada în care adunau semnături în calitate de membri ai Grupului de Iniţiativă pentru organizarea Referendumului Constituţional, reprezentanţii fracţiunii PPDA cunosc deja în detaliu această practică. Astfel, aceştia afirmă „ cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin 'Regulamentul privind particularităţile de desemnare şi înregistrare a candidaţilor la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova'”.

Mai mult, membrii Platformei DA presupun că democraţii ar fi prezentat Comisiei Electorale Centrale doar nişte mape cu semnături adunate anterior, ce nu corespund cerinţelor legale. „Acestea ar urma să fie completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, ceea ce contravine legislaţiei şi face dovada unei concurenţe neloiale faţă de ceilalţi actori electorali”, se mai arată în comunicatul remis Epoch Times.

Solicitând acces imediat şi necondiţionat la setul de documente prezentat de PDM pentru reprezentanţii săi, dar şi ai altor părţi interesate, inclusiv OSCE, reprezentanţii PPDA au venit şi cu un apel către toţi concurenţii electorali care pledează pentru scoaterea statului din captivitate şi restabilirea orânduirii constituţionale, să lanseze „un front comun împotriva abuzului, sfidării legii şi bunului simţ, inclusiv prin pregătirea unei acţiuni de protest de amploare în viitorul apropiat”.

Totodată, PPDA a solicitat Comisiei Electorale Centrale elaborarea unui „regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a birourilor secţiilor de votare şi a consiliilor electorale de circumscripţie, în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid”.

Acţiunile fracţiunii democrate a fost comentată şi de liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Aceasta consideră că viteza cu care au muncit cei 100 de oameni din grupul de iniţiativă a PD, ar fi făcut acest partid învingător în Jocurile Olimpice de la Rio, în cazul în care ar fi participat.

Menţionăm că listele de subscripţie şi legitimaţiile au fost eliberate la 2 septembrie, în jur de ora 13:00. „În 14 h, 100 de colectori au strâns 25 000 de semnături. Adică omul a fost convins să semneze, i-au fost verificate actele şi a completat personal în listă - toate acestea în doar 3 minute şi 36 de secunde. Tot în aceste 3.36 minute a reuşit primarul să verifice lista şi să o ştampileze. Apropo, primarii urmează să fie remuneraţi dublu pentru că au lucrat în zi de odihnă (sâmbăta – n.r.). Dacă participa la Jocurile Olimpice de la Rio, Partidul Democrat aducea un braţ de medalii”, se arată în mesajul scris pe contul său de Facebook de candidatul PAS la prezidenţiale, Maia Sandu.

Şi candidatul independent Oleg Brega a criticat dur acţiunile Partidului Democrat. „Vă rog să includeţi un punct precum că primăriile localităţilor unde voi merge să strâng semnături sunt obligate să lucreze şi noaptea, şi sâmbătă, la fel cum au activat şi în cazul candidatului PD, Marian Lupu”, a solicitat Brega, conform curaj.md.

În opinia acestuia, „concurentul din partea PD trebuie scos din cursa electorală, altfel se compromite CEC-ul”. „Probabil o să mă apuc să colectez semnături ca să văd comportamentul oamenilor, ca să comunic cu oamenii, dar mă gândesc la boicotarea acestor alegeri”, întrucât Brega le consideră ca fiind compromise.

Notabil este faptul că şi Comisia Electorală Centrală a fost luată prin surprindere de realizările democraţilor. „M-aţi luat prin surprindere. E total neaşteptat. Noi chiar nu am crezut că este posibil de realizat acest exerciţiu atât de repede”, a punctat preşedintele CEC, Alina Russu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe