MAE din R.M: "conduita politico-militară din Transnistria subminează respectul faţă de Federaţia Rusă"

MAE din Moldova se arată din nou îngrijorat faţă de prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei. Într-un comunicat emis de autorităţi, este pus la îndoială aşa-zisul rol al Rusiei de "mediator in procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean".
Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Anişoara Chiriac
09.09.2016

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi exprimă pentru a câta oară nedumerirea în legătură cu comportamentul sfidător al Grupului Operativ de Trupe Ruse aflat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, care, în pofida demersurilor insistente ale autorităţilor moldoveneşti, continuă să desfăşoare diferite activităţi militare care generează noi tensiuni în relaţiile moldo-ruse, transmite MAEIE într-un comunicat remis Epoch Times.

“Un atare comportament al trupelor ruse, dislocate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti, nu poate fi calificat altfel decât ca o sfidare la adresa unui stat suveran şi ca o încălcare grosolană a principiilor dreptului international”, afirmă autorităţile moldoveneşti.

Totodată, după cum este evident, aceasta linie de conduită politico-militară subminează respectul faţă de Federaţia Rusă care pretinde că joacă un rol constructiv şi nepărtinitor în calitate de mediator în procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean. Or, este greu de imaginat că cineva crede în faptul că zăngănitul de arme poate contribui la întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere propice pentru desfăşurarea negocierilor în formatul „5+2”.

Autorităţile moldoveneşti îşi exprimă speranţa că autorităţile de la Moscova vor reacţiona adecvat, în cele din urmă, la demersurile Chişinăului făcute în mod repetat în legătură cu intensificarea activităţilor militare ale GOTR-ului, având în vedere faptul că autorităţile Federaţiei Ruse nu iau în serios „ameninţările teroriste” la adresa pacificatorilor ruşi de pe Nistru şi că nu doreşte în nici un fel escaladarea tensiunilor în această regiune, se mai precizează în comunicat.

În aceste circumstanţe, se impune în mod imperios retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 şi demararea unor negocieri pertinente cu privire la şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor