Desemnarea candidaţilor la prezidenţialele din toamnă continuă

Numărul candidaţilor care vor concura la 30 octombrie pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova se măreşte. Candidatul independent Oleg Brega se confruntă deja cu nereguli, fapt ce l-a făcut să organizeze deja o acţiune de protest în faţa Comisiei Electorale Centrale.
Sigla CEC, Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova. (The Epoch Times)
Maria Maevschi
01.09.2016

Partidul Democrat şi-a anunţat în dimineaţa zilei de 1 septembrie, candidatul care va concura pentru funcţia de preşedinte la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Acesta va fi liderul PD, Marian Lupu care a depus deja la Comisia Electorală Centrală (CEC), cererea privind înregistrarea grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor.

„Susţinerea colegilor din toată Republica mă onorează şi pune în faţa mea o sarcină mare. Decizia partidului este un punct de pornire, decizia supremă va aparţine poporului”, a declarat Lupu în cadrul unui briefing de presă, conform privesc.eu.

În opinia deputatului democrat, Moldova a trecut prin grele încercări până în prezent, „chiar în trecutul recent am traversat crize dificile, oamenii erau pe punctul să-şi piardă definitiv speranţa, căci dezamăgirea este cel mai rău lucru. Actualul executiv a venit în condiţii critice şi a început din mers să corecteze lucruri. Situaţia din ţară e stabilizată, dar este nevoie de mai mult. Să construim şi să nu mai revenim la conflicte şi la crize distructive”, a comentat liderul PD.

Notabil este totuşi faptul că o mare parte a populaţiei, respectiv cei care au participat mai bine de un an la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi societatea civilă din Moldova consideră că statul se află, de fapt, în captivitate, şi anume în captivitatea celor de la actuala guvernare, iar aşa-zisa stabilizare este una falsă.

Candidatul independet, Valeriu Ghileţchi, fost membru al Partidului Liberal Democrat, şi-a anunţat intenţia pe 11 august de a candida independent la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. La 31 august, acesta a organizat prima întâlnire a grupului de iniţiativă, la care s-au discutat mai multe întrebări printre care şi procedura de colectare a semnăturilor, stabilind de comun acord să încheie procesul de colectare a semnăturilor până la 15 septembrie.

Menţionăm că, după ce liderii celor două partide, PAS şi PPDA şi-au anunţat candidaturile pentru prezideţiale, separat, tot mai mulţi se întreabă ce i-ar fi motivat să facă acest lucru odată ce anterior au declarat că vor veni cu un candidat unic, joi, Maia Sandu a venit cu un ăspuns pe o reţea de socializare.

„Deoarece presa aservită dezinformează şi manipulează, reiterăm că PAS îşi menţine angajamentul asumat de a desemna un candidat comun. Aşa cum am anunţat anterior, decizia va fi luată la sfârşitul lunii septembrie. Până atunci fiecare candidat colectează semnături pentru a se înregistra în cursa electorală”, a precizat preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Amintim că până la acest moment şi-au anunţat candidaturile pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie şase formaţiuni politice. Printre candidaţi se numără Preşedintele PSRM, Igor Dodon, jurnalistul Dumitru Ciubaşenco, din partea formaţiunii Partidul Nostru a lui Renat Usatîi, preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu şi liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Pe lângă candidaţii din partea partidelor politice, şi-a mai înaintat candidatura şi candidatul independent, Oleg Brega care deja se confruntă cu nereguli în ceea ce priveşte legislaţia RM. Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat să-i elibereze acestuia listele de subscripţie pentru colectarea de semnături, motivând că nu ar avea grup de iniţiativă, însă pe de altă parte, CEC refuză să-i dea un refuz oficial cu care să poată merge în instanţă. În semn de nemulţumire faţă de încălcările cu care se confruntă, Oleg Brega a decis să protesteze în faţa CEC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor