Marea Barieră de Corali continuă să se decoloreze (video)
alte articole
Un videoclip al WWF Australia arată progresia fenomenului devastant de albire a coralilor în Marea Barieră de Corali din Australia.
Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3.000 de recifuri şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2.600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344.400 km². Reciful este situat în Marea Coralilor în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.
Autorităţile din Parcul Marin au raportat că bariera se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu o înălbire în masă şi că aceasta este prima dată când nu trec cel puţin câţiva ani după fenomenul cauzat de El Nino, acela de încălzire periodică a apelor din Pacific, şi celălalt care permite recuperarea. Pentru oamenii de ştiinţă, de fapt, este nevoie de cel puţin cinci ani de recuperare după un puternic val de căldură.
„Acela din 2016 a fost cel de-al treilea episod care a lovit Marea Barieră de Corali după cele mai recente valuri de căldură din 1998 şi 2002. Acum ne pregătim să-l studiem pe potenţialul numărul '4'”, spune Terry Hughes, profesor şi responsabil al Centre of Excellence for Coral Reef Studies.
Un nou studiu publicat recent în Nature, susţine că Marea Barieră de Corali ar putea supravieţui numai în cazul în care se iau măsuri urgente pentru reducerea încălzirii globale şi ţinerea sub control a temperaturii apei.
„Încălzirea globală este ameninţarea numărul unul pentru recif”, spune co-autorul studiului, David Wachenfeld, din Parcul marin de la Marea Barieră de Corali. „Albirea care a avut loc în 2016 întăreşte cu fermitate necesitatea urgentă de a limita schimbările climatice, aşa cum au convenit liderii mondiali în Acordul de la Paris”, adaugă Wachenfeld.
Potrivit unui raport al Internaţional Union for Conservation of Nature (IUCN) , în conformitate cu cele mai recente modele de prognoză, până în 2050 încălzirea oceanului va cauza decolorarea (bleaching) aproape a tuturor recifelor de corali din lume. Acest fenomen se produce atunci când algele care trăiesc în simbioză cu coralii – responsabile, de asemenea, de culorile lor luminoase - îi abandonează în masă, făcându-i să moară de foame.
Mai multe informaţii: Nature, RT America