Manuel Valls, un prim ministru şoc pentru un guvern socialist în declin
alte articole
„Un prim ministru de şoc pentru un guvern socialist în declin", caracterizează parte din presa străină numirea lui Manuel Valls în funcţia de premier al Franţei. Cunoscut în România ca autorul „celebrei" remarci „populaţiile de romi au vocaţia să rămână în România sau să se întoarcă acolo”, Valls, fost Ministru de Interne, a fost numit luni premier de către Francois Hollande, după demisia din funcţie a fostului premier Jean-Marc Ayrault.
La 51 de ani, Manuel Valls, este văzut ca un ambiţios sarkozyst de stânga ce preia comanda unui executiv socialist decadent şi cu performanţe slabe pe frontul economic, titrează huffingtonpost. Fost ministru de interne preţ de 2 ani, Valls, imigrant catalan ce a căpătat cetăţenia franceză abia la 20 de ani, nu şi-a ascuns niciodată ambiţiile şi dorinţa de a urca cât mai sus în ierarhia ţării care l-a "adoptat."
„Fac politică, sunt ambiţios, dacă mâine mi se vor propune noi responsabilităţi, mi le voi asuma, evident. Am fost întotdeauna de părere că am capacitatea de a-mi asuma cele mai înalte responsabiliăţi în patria mea”, declara Valls în iunie 2013.
Foarte "vocal", Valls s-a vrut un reformator în interiorul partidului, pe modelul lui Tony Blair. Fostul ministru de interne a criticat legea votată de socialişti care limitează munca în Franţa la 35 de ore pe săptămână şi a mers cu "îndrăzneala" pâna la a cere scoaterea cuvântului "socialist" din denumirea partidului.
Analiştii francezi cred că Valls va avea înţelepciunea de a nu-şi ascunde ambiţiile politice, încercând totodată să nu intre în competiţie cu preşedintele Francois Hollande. Reamintim că, în 2011, Valls s-a prezentat la alegerile primare ale partidului socialist în calitate de candidat la prezidenţiale. După ce a obţinut doar 6% din voturile colegilor de partid, a devenit directorul de campanie al lui Hollande la alegerile din 2012, fiind considerat şi un apropiat al fostei prietene a preşedintelui, Valérie Trierweiler.
Valls preia mandatul lui Ayrault într-un moment în care credibilitatea lui Hollande şi a socialiştilor scade vertiginos. După aşa numită "duminică neagră" pentru Hollande şi partidul său, când, la numărătoarea voturilor în alegerile locale s-a constatat că socialiştii au pierdut 150 de primării din oraşe importante, Ayrault a demisionat iar preşedintele a fost presat să îşi "zgâlţâie" guvernul şi să arate "că nu este surd" la ceea ce se întâmplă în jur.
În contextul în care mişcările naţionaliste prind din ce în ce mai mult elan într-o Franţă răvăşită de criză şi de euroscepticism - drept dovadă Frontul Naţional, partidul extremist al lui Le Pen a câştigat 11 primării la alegerile de duminică - Hollande l-a propulsat în fruntea guvernului pe ambiţiosul Valls, care s-a remarcat prin poziţiile sale dure la adresa imigranţilor ilegali şi a romilor în special. Reamintim că, în urmă cu câteva luni, Valls a provocat o revoltă după arestarea la şcoală şi expulzarea în Kosovo a unei eleve de liceu de etnie romă, în vârstă de 15 ani.
Poate tocmai de aceea, partidele extremiste din Franţa îl văd ca pe un "concurent", care le poate "fura" din voturile francezilor nemulţumiţi de politica deficitară a lui Francois Hollande. După numirea lui Valls în funcţia de premier, Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreaptă Frontul Naţional (anchetată în Franţa pentru incitare la ură rasială) îl caracteriza pe Valls la modul următor: "Acest om este periculos, nu are niciun respect pentru libertăţile publice şi libertăţile individuale, avem toate motivele să ne temem de numirea sa într-un post atât de important precum cel de premier."