Najat Vallaud-Belkacem, faţa atrăgătoare a guvernului lui Hollande

Ministrul pentru drepturile femeilor şi purtătoarea de cuvânt a guvernului francez Najat Vallaud-Belkacem. (THOMAS SAMSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.02.2014

Najat Vallaud-Belkacem este ministru pentru drepturile femeilor şi purtătoare de cuvânt a guvernului lui Hollande. Contrar majorităţii colegilor din executiv, a căror cotă de popularitate a scăzut odată cu uzura puterii, Najat nu a încetat să crească în sondaje, devansându-l săptămâna aceasta inclusiv pe Manuel Valls, care este favoritul opiniei publice, notează miercuri ziarul El Mundo.

Cu o cotă de popularitate de 49%, atractiva purtătoare de cuvânt a guvernului îl depăşeşte pe ministrul de interne - care a pierdut 12 procente după 'afacerea Dieudonné' -, chiar dacă este nevoită să apară zilnic şi să dea explicaţii pentru cel mai nepopular preşedinte din istoria celei de-a V-a Republici. Şi în pofida implicării sale personale în dosare atât de spionase precum căsătoria gay, legea de sancţionare a clienţilor prostituatelor, proiectul de lege privind egalitatea între sexe sau flexibilizarea normelor asupra avortului.

Najat este văzută ca 'Rachida Dati a lui Hollande', pentru spiritul său combativ şi pentru că s-a născut într-o familie modestă, originară din Maghreb. Totuşi, această tânără franco-marocană, în vârstă de 36 de ani, care are şi o bunică spaniolă, nu seamănă deloc pe plan personal cu actuala primăriţă a celui de-al 7-lea arondisement parizian, căreia i se atribuie numeroase idile, chiar şi cu fostul premier spaniol José María Aznar, şi care a fost protagonista unui scandal judiciar, cu cerere de paternitate inclusă.

În schimb, Najat Vallaud-Belkacem este căsătorită din 2005 cu Boris Vallaud, alături de care împărtăşeşte idealurile politice şi exercitarea funcţiei publice - Boris este şeful de cabinet al ministrului industriei, Arnaud Montebourg. Precum şi cei doi gemeni născuţi în 2008, la puţin timp după ce candidata socialistă la Palatul Elysee, Segolene Royal, a pierdut alegerile, cu Najat ca purtătoare de cuvânt a campaniei.

Najat este considerată mai degrabă ca 'noua Rama Yade', cum o descrie ziarul Le Figaro, care regăseşte în ea dinamismul şi prospeţimea fostei secretare de stat în guvernul fostului preşedinte Sarkozy. Doar că ea nu face parte din elita înstărită de la Dakkar (Senegal), ci provine dintr-o familie numeroasă cu şapte copii şi a ajuns în Hexágon la vârsta de 4 ani, alături de mama şi de sora ei mai mare, datorită legii de reîntregire a familiei, care le-a permis să se alăture tatălui lor, muncitor în construcţii în departamentul Somme.

Absolventă de Ştiinţe Politice la Sorbona din Paris, Najat a devenit mai întâi jurist şi apoi ataşat parlamentar. Militantă a Partidului Socialist, de la 24 de ani, cariera ei a avansat datorită protecţiei lui Gérard Collomb, primarul oraşului Lyon. Consilier regional pentru cultură din 2004, în regiunea Rhône-Alpes, Hollande a ales-o purtătoare de cuvânt după alegerile primare din 2011.

Zâmbetul, carisma şi telegenia ei sunt cele mai bune arme ale unui guvern socialist, care trece prin momente dificile, iar unii au ajuns chiar să o considere viitoarea aspirantă la conducerea partidului în era post-Hollande.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor