Incertitudine la Elysee înainte de turul doi al alegerilor municipale

La palatul Elysee domneşte un calm tensionat după eşecul alegerilor municipale din 23 martie, care l-a luat prin suprindere pe preşedintele Francois Hollande, căruia tot mai multe voci îi cer o remaniere a guvernului, notează ziarul La Razon.
Preşedintele francez Francois Hollande. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2014

La palatul Elysee domneşte un calm tensionat după eşecul alegerilor municipale din 23 martie, care l-a luat prin suprindere pe preşedintele Francois Hollande, căruia tot mai multe voci îi cer o remaniere a guvernului, notează ziarul La Razon.

Este şi motivul pentru care preşedintele socialist şi-a scurtat şederea la summitul de la Haga. Un lucru pe care îl detestă Hollande este să facă lucrurile în mod precipitat, însă nu va mai putea amâna la nesfârşit o problemă care devine stringentă. Întrebarea este când şi în ce proporţii să facă această remaniere.

Există câteva direcţii care se discută în anturajul prezidenţial: imediat după turul al doilea al alegerilor municipale, din 30 martie - ipoteza cea mai susţinută - sau după dezastrul care se anunţă la alegerile europene din mai. Intenţia lui Hollande este să-l păstreze pe primul ministru până la alegerile din mai, însă menţinerea lui Jean-Marc Ayrault în fruntea executivului, după rezultatele care se anunţă şi mai nefaste duminica aceasta, va fi foarte dificilă.

Cei mai bine plasaţi pentru a-l înlocui pe actualul premier sunt ministrul de interne, popularul Manuel Valls; ministrul de externe Laurent Fabius; sau o soluţie intermediară: ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, un apropiat al preşedintelui. Chiar şi cei din Partidul Socialist (PS, de guvernământ) au tras un semnal de alarmă în faţa unui guvern care refuză să admită dimensiunea înfrângerii sale. Francezii au lansat un mesaj şi trebuie să tragem concluziile, spun socialiştii.

'Trebuie să fim capabili să ascultăm acest mesaj, dar fără să ne pripim', a nuanţat Stéphane Le Foll, ministrul agriculturii. Pentru acest simpatizant al lui Hollande, este necesar să se evite afişarea unei imagini de confuzie. 'În politică nu poţi să mergi în zig-zag, este nevoie mai ales de coerenţă', a precizat el.

Preşedintele a petrecut ultimele zile analizând rezultatele, realizând consultări şi cântărind oportunităţile de a se adresa francezilor luni, după turul doi al alegerilor. Este vorba de o intervenţie televizată care ar avea loc 'doar dacă are ceva important de spus', anunţă Elysee.

Mai mulţi 'baroni' socialişti l-au îndemnat totuşi pe Hollande să ia cuvântul. 'Cuvintele preşedintelui sunt foarte importante. El trebuie să ia notă de sentimentele francezilor', a declarat primarul Parisului, Bertrand Delanoë, care pune pe seama politicii naţionale 'palma dată stângii'.

Între timp, candidaţii şi partidele pun la punct la nivel local listele pentru turul doi după mai multe zile de negocieri intense, acorduri şi alianţe menite a împiedica Frontul Naţional să pună mâna pe alte primării. Socialiştii au respectat majoritar consemnul partidului de a fuziona listele socialiste cu ecologiştii. Dar aşa-numita strategie a 'frontului republican' pentru a combate Frontul Naţional nu intră în planurile conservatorilor de la UMP, care preferă varianta 'nici-nici', nici alianţă cu FN şi nici cu stânga.

În schimb, partidul extremist FN şi-a fuzionat în unele regiuni ale ţării listele cu candidaţii 'dreptei diferite', care nu au etichetă politică. Răspunsul Uniunii pentru o Majoritate Populară (UMP, opoziţie) nu s-a lăsat aşteptat: partidul a retras sprijinul celor care au trădat cauza.

Principal partid al opoziţiei este adeptul 'toleranţei zero' şi a avertizat că va exclude orice membru înscris pe listele FN. Cu toate acestea, ideea unei alianţe locale între UMP şi FN nu este considerată tabu între simpatizanţii conservatori. Aproximativ 55% din alegătorii lui Copé şi 62% din simpatizanţii lui Marine Le Pen susţin această idee.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor