Nicolas Sarkozy, un adevărat 'comeback'?
alte articole
'Sarkozy se întoarce?', se întreabă publicaţia britanică The Economist, după ce Bernadette Chirac a declarat, la 14 februarie, pentru Petit Journal şi Europe 1, că succesorul soţului ei 'sigur' va candida în alegerile prezidenţiale din 2017.
Prestigiosul săptămânal britanic aminteşte de promisiunea făcută de Nicolas Sarkozy de a dispărea din viaţa publică după ce a fost înfrânt de Francois Hollande în 2012. 'Pentru un animal al scenei politice, acest gen de declaraţii este mereu improbabil', notează The Economist, preluat de Courrier International. 'Retragerea nu se potriveşte temperamentului lui Sarkozy, care dispune de un puternic spirit de competiţie, care lasă să se creadă că el nu se va opri niciodată înainte de a profita de posibilitatea de a-l înlătura pe cel care l-a învins', subliniază publicaţia.
Atitudinea retrasă pe care Sarkozy a menţinut-o ulterior pentru mult timp i-a permis să devină un om politic extrem de popular în Franţa, la acelaşi nivel cu (ministrul de interne) Manuel Valls. 'Cu cât era mai absent, cu atât urca mai mult în sondaje', constată The Economist.
În prezent, Nicolas Sarkozy îşi multiplică semnalele şi totul pare să indice că este pe cale să-şi lanseze campania pentru alegerile din 2017. O campanie cu caracter oficial, pe care ar putea să o înceapă de la Berlin, unde, la 28 februarie, urmează să aibă o întrevedere cu Angela Merkel.
Potrivit săptămânalului britanic, 'aceasta este o strategie cu risc ridicat, deoarece, dacă este absolut evident faptul că pe foarte impopularul Francois Hollande îl exasperează să-şi vadă predecesorul tratat ca un star politic, mai puţin vizibil este că şi rivalii de dreapta ai lui Sarkozy sunt la fel de agasaţi'.
Însă, cea mai mare necunoscută pentru fostul preşedinte o constituie, potrivit The Economist, opinia publică franceză: va vedea ea cu ochi buni acest 'comeback' oficial? În opinia săptămânalului britanic, Nicolas Sarkozy obţine rezultate atât de bune în sondaje parţial şi pentru că nu spune nimic. În momentul în care el va reveni cu adevărat, acest sentiment cald de nostalgie s-ar putea evapora, iar francezii şi-ar putea aminti motivele care i-au determinat să voteze împotriva lui, conchide The Economist.