Franţa îl cenzurează pe comicul Dieudonné pentru antisemitism

Comicul francez Dieudonné M'Bala M'Bala. (PATRICK KOVARIK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.01.2014

Oraşele Nantes, Tours şi Bourgogne l-au declarat marţi 'persona non grata' pe comicul francez Dieudonné M'Bala M'Bala, un comic provocator apropiat partidului extremist Frontul Naţional şi islamismului radical, care este cunoscut pentru glumele, gesturile şi parodiile sale antisemite şi negaţioniste, notează miercuri ziarul El Pais.

Prefectul de Nantes a decis să suspende primul spectacol al turneului lui Dieudonné - în baza circularei trimise luni de Ministerul de Interne - care urma să aibă loc în acest oraş, la 9 ianuarie, şi pentru care au fost vândute deja 5.000 de bilete. Cenzurarea preventivă a lui Dieudonné, care a fost condamnat în zece ocazii pentru incitare la ură rasială, a suscitat o amplă polemică.

Printre alţii, Liga pentru Drepturile omului, stânga radicală şi directorul companiei digitale Mediapart, Edwy Plenel, l-au acuzat pe ministrul socialist de interne, Manuel Valls, de atingere adusă libertăţilor fundamentale prin interzicerea, pe cale administrativă, a spectacolelor artistului în vârstă de 47 de ani, născut la periferia Parisului. Preşedintele Republicii, François Hollande, a susţinut personal poziţia lui Valls, iar marţi le-a cerut prefecţilor 'să fie vigilenţi' pentru a împiedica noi reprezentaţii ale lui Dieudonné.

Potrivit lui Edwy Plenel, ministrul Valls le-a întins 'o capcană democraţilor' folosindu-l pe Dieudonné drept 'pretext pentru a ataca libertăţile fundamentale printr-o politică de intimidare proprie puterilor neoconservatoare'. Potrivit directorului Mediapart, guvernul lui Hollande a încălcat tradiţia republicană de respectare a libertăţii de expresie, 'pentru prima dată după războiul din Algeria', şi a 'introdus starea de excepţie în numele luptei, evident legitime, împotriva rasismului şi a antisemitismului'.

'Când o democraţie este atacată, trebuie să dai dovadă de tărie şi să nu renunţi la principiile sale. Este o dovadă de slăbiciune să abdici în faţa extremismelor', a comentat Liga pentru Drepturile Omului. ONG adaugă că 'interdicţia preventivă se bazează pe fundamente juridice precare şi va avea un rezultat politic incert şi contraproductiv'.

Cazul a luat amploare progresiv după vacanţa de iarnă. Aşa cum s-a întâmplat în vară cu cazul romilor, Manuel Valls s-a erijat în actorul mediatic al momentului, introducându-l pe comicul antisemit pe agenda sa politică. Avertismentul său potrivit căruia limbajul rasist al lui Dieudonné trebuie frânat urgent şi care a fost sprijinit de preşedintele Hollande în timpul vizitei sale în Arabia Saudită a fost criticat de unii lideri socialişti. Ei au susţinut că după ce în vară ministrul a fost acuzat de xenofobie pentru atacarea romilor, Valls încearcă acum să-şi creeze o imagine antirasistă, cu preţul de a-i face publicitate unui individ ce ar trebui să fie ignorat.

Ministrul de interne originar din Barcelona a replicat că reprezentaţiile lui Dieudonné nu sunt un spectacol, ci mai degrabă 'reuniuni politice ale unui activist cuprins de ură'. Născut din mamă bretonă şi tată camerunez şi tată a şapte copii, Dieudonné este un provocator foarte apreciat de tinerii musulmani din cartierele de la periferie. Gestul său, la quenelle, - tipic naziştilor care salutau cu mâna la piept atingându-şi braţul stâng şi pe care el îl consideră contestatar şi antisistem - face furori, iar fotbalistul Anelka l-a reprodus după marcarea unui gol ca omagiu adus comicului.

Dieudonné M'Bala M'Bala şi-a început cariera în anii '90 alături de artistul evreu Élie Semoun, pe care l-a acuzat de fraudă în 1997, când duetul s-a desfiinţat. Dieudonné a continuat singur şi s-a prezentat de două ori la alegerile legislative din partea ecologiştilor împotriva Frontului Naţional. După ce a denunţat trecutul colonialist şi de sclavie al Franţei şi a co-patronat Marşul Popoarelor Negre din Franţa, în anul 2000, discursul lui a marcat o cotitură spre islamismul radical, negarea Holocaustului şi denunţarea sionismului, sfârşind prin a lua public partea Frontului Naţional şi regimului iranian.

Fondatorul FN, Jean-Marie Le Pen, este naşul celui de-al treilea copil al lui Dieudonné. Marţi, actuala lideră a FN, Marine Le Pen, a evitat să-l critice pe prietenul tatălui său, dar a spus că interdicţia deschide 'o dezbatare sterilă' şi reflectă 'isteria lui Manuel Valls'.

Întotdeauna comod în a face scandal şi a provoca, Dieudonné este din 2003 manager al teatrului Main D'Or de París, unde produce şi vinde materiale antisemite. În ultimii ani, mai multe oraşe franceze, elveţiene sau belgiene i-au interzis sau anulat reprezentaţiile, iar poliţia a descins de multe ori în sală, invocând manifestări de incitare la xenofobie şi tulburare a ordinii publice. Anul acesta, primarul din Perpignan i-a interzis un spectacol, dar Tribunalul administrativ a retras interdicţia. Dieudonné i-a scris primarului, urându-i 'un cancer generalizat'.

Denunţat de ultima sa producătoare pentru fraudă şi antisemitism, se pare că Dieudonné M'Bala M'Bala va trebui să răspundă în faţa justiţiei şi pentru alte delicte. Procuratura din Chartres a informat că el este suspect de spălare de bani, după trimiterea din 2009 în Camerun a peste 400.000 de euro, cu scopul de a se declara în stare de insolvabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor