Maior: Cooperarea cu SUA, axată pe securitatea în Marea Neagră şi investiţii în domeniul energetic

România se concentrează în relaţia cu noua administraţie americană pe extinderea parteneriatului strategic, mai ales în domeniul securităţii în regiunea Mării Negre şi investiţii strategice în domeniul energetic, a declarat ambasadorul Românei în SUA, George Maior.
Ana Ion
13.02.2017

alte articole

George Maior (Epoch Times România)
Ana Ion
13.02.2017

Pe lângă cooperarea în domeniul militar şi la scutul antirachetă de la Deveselu şi cooperarea în cadrul schimbului de informaţii între Servicii, România se concentrează asupra investiţiilor din zona energetică, semnificative şi cu impact strategic, nu doar economic, a explicat, în cadrul unui interviu acordat digi24.ro, ambsadorul României în SUA, George Maior.

Maior a reamintit că americanii de la Exxon operează de ceva timp în Marea Neagră, unde s-au descoperit resurse semnificative de hidrocarburi, compania urmând să ia o decizie foarte curând - probabil chiar în cursul acestui an - în legătură cu intenţiile de exploatare. Demararea exploatărilor ar însemna o extindere masivă a investiţiei acestei mari companii, un pilot semnificativ în economia românească, a opinat diplomatul.

Maior a mai precizat că o delegaţie a Camerei de Comerţ Româno-Americane va veni în România în următoarele luni, ulterior în ţară urmând să vină şi reprezentanţii unor companii americane interesate să investească în România iar în toamnă va avea loc unul dintre cele mai mari evenimente de promovare a mediului economic românesc în America în septembrie—octombrie.

George Maior a mai precizat că Ambasada României aşteaptă ca noul secretar de stat Rex Tillerson să se instaleze şi să îşi formeze şi echipa pentru a fi iniţiate contacte în vederea unor vizite în Europa de Est, dar şi ale unor oficiali români la Washington.

În ceea ce priveşte o posibilă nouă abordare a Washingtonului în relaţie cu Rusia, George Maior a susţinut că nu există motive de anxietate.

"Trebuie să fim fermi în analiza noastră care este bazată pe elemente obiective, nu pe speculaţii sau o anumită concepţie subiectivă. Nu e doar a noastră, este vorba şi despre polonezi şi alţi aliaţi din zonă. Pe de o parte, toată lumea e de acord că un dialog raţional, de pe poziţii egale cu Rusia e în interesul tuturor. Pe de altă parte, aceste lucruri pe care le percepem ca negative şi care pun o anumită presiune asupra securităţii şi stabilităţii statelor din zona Europei Centrale şi de Est trebuie spusă viguros în dialogul cu Rusia", a menţionat diplomatul român.

Ambasadorul a mai precizat că administraţia Trump va revizui în următoarea perioadă politica cu privire la imigraţie şi cea legată de vize la nivel global în faţa ameninţării teroriste, iar autorităţile române vor trebui să se adapteze şi ele şi să ştie cum să dialogheze pe un asemenea fundal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor