Studiu american asupra “decapitării” Rusiei şi Chinei ar putea adanci imprevizibilitatea care bântuie comunitatea internaţională

Agenţia rusă de ştiri Sputnik este speriată de un studiu cerut de Congresul american Pentagonului, privind probabilitatea ca un atac nuclear preventiv al SUA asupra Rusiei şi Chinei.
Sistemul de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.02.2017

O cerere a Congresului SUA ce ar fi fost adresată agenţiilor americane de informaţii pentru a evalua “probabilitatea supravieţuirii” liderilor ruşi şi chinezi după un atac nuclear nu este necesară şi ar putea fi interpretată drept o pregătire pentru un atac american, avertizează Kremlinul printr-un articol în Sputnik.

Studiul cuprinzător cerut de Congresul SUA ar fi elaborat de agenţiile americane de informaţii, precum şi de Centrul de Comandă Strategică (STRATCOM), care supervizează forţele nucleare americane, conform unei secţiuni slab mediatizate a legii National Defense Authorization Act (NDAA) din 2017, au declarat foşti ofiţeri şi analişti americani agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Tonul alarmist al articolului din Sputnik nu este neapărat motivat. Toate puterile nucleare efectuează studii privind capacitatea de lovire preemptivă şi de anihilare a potenţialilor inamici (înarmaţi şi ei nuclear) - pentru că aceasta este, până la urmă, logica înarmării nucleare.

Uneori aceste studii ajung şi în presă - un caz celebru fiind cel al generalului chinez Chi Haotian, ministru al Apărării, care ameninţa cu un război nuclear SUA - aşa cum apare într-o mărturie oficială a unui senator american din 1998.

Revenind la noul studiu, Sputnik citează un maior în retragere - Todd Pierce - afirmând că “Nicio altă naţiune-stat nu are vreo intenţie de a ne ataca, cu excepţia situaţiei în care ar supravieţui unui atac preventiv iniţial din partea noastră; aşa că te poţi aştepta ca ei să răspundă cât vor putea de bine”.

Pierce a declarat că directiva de cercetare comandată de Congres poate fi explicată doar prin dorinţa de a explora posibilitatea eliminării conducerii ambelor naţiuni majore – China şi Rusia – printr-un atac surpriză.

“Acesta este motivul acestui studiu: de a ne asigura că le eliminăm [centrele de] comandă şi control dintr-o primă lovitură”, a precizat Pierce.

Pierce a mai declarat că studiul nu poate fi descris ca defensiv sau ca o măsură de intimidare, din moment ce explorează posibilităţile pentru desfăşurarea unui atac ofensiv.

“Aici puteţi vedea limbajul ambiguu folosit de americani - atunci când ne aflăm în procesul planificării de operaţiuni militare ofensive”, a mai declarat Pierce.

Pierce a reamintit că un congresman - Mike Turner - a declarat într-un email trimis către Bloomberg News că SUA trebuie să înţeleagă cum intenţionează China şi Rusia să poarte un război şi cum vor controla conducerile lor un potenţial conflict, dacă Washingtonul doreşte să fie capabil să descurajeze o astfel de ameninţare.

Totuşi, Pearce a insistat că “nu există nicio posibilitate de descurajare”, atrăgând atenţia asupra intenţiilor războinice ale unui segment al elitei politice americane.

Relaţiile internaţionale din ultimii 5 ani sunt bizar de tensionate de crize internaţionale. Rusia acuză SUA şi NATO de agresarea zonei sale de influenţă - acuzând o lovitură de stat în Ucraina şi întărirea frontului estic - în timp ce SUA acuză Rusia de invadarea Crimeei - teritoriu care aparţinea Ucrainei - şi China de construirea de insule artificiale în Marea Chinei.

Ambele state - Rusia şi China - au încălcat acorduri internaţionale, creând un precedent îngrijorător pentru relaţiile internaţionale.

Fostul agent CIA Phil Giraldi a declarat pentru Sputnik că studiul cerut de Congresul SUA este cuprinzător, însă nu extrem de serios.

“Cred că este un plan de rutină care estimează variante”, a susţinut Giraldi, adăugând că nu a observat nicio dovadă că studiul a fost iniţiat personal de vreunul dintre elementele belicoase ce activează în spectrul politic sau militar american.

Giraldi a mai declarat că Departamentul american al Apărării a pregătit planuri pentru cele mai improbabile situaţii de urgenţă care nu au apărut niciodată şi care aproape sigur nu vor apărea.

“Sunt sigur că Pentagonul a conceput chiar şi un plan şi o evaluare în cazul în care am invada Canada. Nu a funcţionat prea bine în 1812”, a concluzionat el, invocând războiul pierdut de SUA.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a emis un ordin prin care a cerut o evaluare a stării de pregătire şi a nivelului de modernizare a arsenalului nuclear al SUA.

Fostul preşedinte Barack Obama a aprobat un program de 30 de ani, în valoare de 1,7 trilioane de dolari, pentru modernizarea forţelor nucleare americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor