Mass media trebuie să ofere informaţii, nu ordine de zi pe unitate! Apel către Parlament
alte articole
Mai multe organizaţii implicate în domeniul comunicării libere şi al apărării drepturilor omului cer Parlamentului României să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. Solicitarea este adresată legislativului în contextul în care şeful comisiei de control a SRI a susţinut că practica infiltrării redacţiilor de către serviciile de informaţii este legală, utilă şi acceptabilă.
Ori, în opinia organizaţiilor, mass media trebuie să ofere informaţii, nu ordine de zi pe unitate.
Redăm comunicatul semnat de Activewatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki.
Noul preşedinte al Comisiei de Control continuă tradiţia predecesorilor săi şi se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertăţile şi drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetăţenilor.
Preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, a afirmat că practica infiltrării redacţiilor de către serviciile de informaţii este legală, utilă şi acceptabilă. Redăm conţinutul acestei declaraţii făcută la Antena3: ”Ofiţerii acoperiţi se recrutează din orice sector al activităţii civile, cu excepţia celor în care e interzis. Dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”
Declaraţia nu face decât să reconfirme o situaţie semnalată în repetate rânduri de-a lungul anilor. Însuşi fostul director al SRI, George Maior, recunoştea în urmă cu doi ani prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media.
Această situaţie este permisă, din păcate, de desuetele legi ale siguranţei naţionale şi a fost consolidată de decizia celui mai înalt organism de securitate naţională (CSAT) de a include media pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale, în Strategia Naţională de Apărare din anul 2010.
Organizaţiile semnatare au atras deseori atenţia în ultimii ani asupra pericolului reprezentat de această practică specifică regimurilor totalitare.
Infiltrarea redacţiilor pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât:
- ameninţă confidenţialitatea surselor;
- împiedică colectarea informaţiilor;
- încearcă să dezinformeze şi să manipuleze publicul;
- afectează credibilitatea presei;
- permite supravegherea redacţiilor;
- introduce un climat de neîncredere în redacţii.
În nicio democraţie presa nu poate fi calificată ca fiind o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituţii.
În 2013, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea propusă de Activewatch ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi. De asemenea, Carta Europeană a Libertăţii Presei menţionează în mod expres că supravegherea redacţiilor este inacceptabilă („Protecţia surselor jurnalistice trebuie asigurată cu stricteţe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziţionarea redacţiilor, a birourilor şi a computerelor jurnaliştilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidenţialitatea sunt inacceptabile”).
În acest context, solicităm din nou Parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii."