Convorbiri între Trump şi Mogherini pe tema acordului nuclear cu Iranul
alte articole
Federica Mogherini a făcut comentariile pe 10 februarie, după întâlnirile avute la Casa Albă şi la Departamentul de Stat, unde a spus că a discutat, de asemenea, despre Rusia cu oficiali ai Administraţiei Trump.
Trump s-a referit în mod repetat la acordul cu Iranul, care limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul renunţării la unele sancţiuni.
În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a numit-o “unul dintre cele mai proaste acorduri făcut vreodată”, dar a trimis mesaje mixte despre modul în care va aborda acordul. Uneori a susţinut că îl va “demonta”, cu toate că a spus, de asemenea, că va “renegocia” termenii.
Mogherini afirma că discuţiile asupra acordului cu Iran au fost principalele obiective ale vizitei sale la Washington şi că a fost încântată de discuţii.
“Am fost reasigurată de cele auzite în timpul întâlnirilor cu privire la intenţia de a se rămâne la implementarea integrală a acordului”, declara Mogherini reporterilor pe 10 februarie.
În discuţiile cu oficiali ai administraţiei Trump cu privire la Rusia, cele două părţi au convenit că Moscova ar trebui să se conformeze termenilor înţelegerii din 2015 cu privire la încetarea focului, cunoscută sub numele de acordul de la Minsk, pentru încetarea luptelor dintre forţele Kievului şi separatiştii sprijiniţi de Rusia, în estul Ucrainei.
Peste 9.750 de persoane au murit în conflict din aprilie 2014.
UE, Statele Unite şi Occidentul au impus sancţiuni Rusiei ca urmare a conflictului şi a anexării, de către Moscova, a Peninsulei Crimeea în martie 2014.
“Am convenit asupra necesităţii de a implementa în mod complet acordul de la Minsk şi că sancţiunile sunt legate de punerea complet în practică a acordului”, susţinea Mogherini.
Cuvintele pozitive adresate de Trump preşedintelui rus Vladimir Putin şi dorinţa exprimată de a avea relaţii mai bune cu Moscova au declanşat îngrijorări printre politicienii americani din ambele partide majoritare – şi în cadrul aliaţilor SUA din Europa – cu privire la angajamentul său de a sprijini Ucraina.
Noul ambasador al SUA pentru Naţiunile Unite, Nikki Haley, a condamnat săptămâna trecută “acţiunile Rusiei” în estul Ucrainei şi a afirmat că “sancţiunile privitoare la Crimeea vor mai rămâne încă aplicabile până când Rusia redă Ucrainei controlul peninsulei”.
Nu a fost clar dacă Haley se referea, de asemenea, şi la sancţiunile aplicate Rusiei pentru apărarea separatiştilor în estul Ucrainei.
Întrebat despre sancţiuni la o emisiune de ştiri pe 8 februarie, în Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, s-a referit la comentariile făcute de Haley.
“Referitor la sancţiunile care privesc în mod specific Ucraina şi Crimeea, cred că ambasadorul Haley a vorbit foarte, foarte clar despre aceste probleme”, a susţinut Spicer.