Macovei: Ponta nu iubeşte România. Nu cumva iubeşte Rusia?

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, pe blogul personal, că din atitudinea premierului Victor Ponta se reflectă mai mult apropierea de Rusia, decât dragostea pentru România.
Andrei Pricopie
08.08.2014

alte articole

Monica Macovei (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.08.2014

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, pe blogul personal, că din atitudinea premierului Victor Ponta se reflectă mai mult apropierea de Rusia, decât dragostea pentru România.

„Am citit cu îngrijorare anunţul de ieri al SRI care ne-a comunicat că instituţii ale statului român au fost atacate cibernetic din afara graniţelor. Din ceea ce citim în presă şi coroborat cu declaraţiile oficialilor NATO, aceste atacuri vin cel mai probabil din Federaţia Rusă. Din păcate, şi de această dată premierul Ponta nu are nici voinţa şi nici curajul public de a critica acţiunile Rusiei, nici măcar când acestea sunt îndreptate împotriva României. Prin urmare, mă îndoiesc sincer că patria pe care o iubeşte Victor Ponta este România. Nu cumva Ponta iubeşte mai mult Rusia?”, a remarcat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a criticat atitudinea pasivă a premierului Ponta după ce Rusia a decretat joi o „interdicţie totală” pentru majoritatea produselor alimentare din Uniunea Europeană, ca răspuns la sancţiunile occidentale aplicate Moscovei.

„Într-un caz similar, când Ministerul Agriculturii ne-a informat recent că Rusia a interzis importul de alimente din ţările europene, deci şi din România, Palatul Victoria a tăcut laş sau complice, oricum tăcerea asta înspăimântă românii. Mă întreb dacă în aceste cazuri este vorba doar despre incompetenţă sau discutăm chiar despre trădarea antreprenorilor români. Domnule Ponta, dacă sunteţi patriot, apăraţi antreprenorii români care susţin bugetul României şi nu mai protejaţi Rusia. Ţara dumneavoastră e România, nu Rusia”, a subliniat europarlamentarul PDL.

De altfel, nu este prima dată când este pusă în discuţie apropierea premierul Ponta de Rusia. Amintim că o serie de reacţii dure au venit ca urmare a deciziei premierul de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, în timp ce în Transnistria aveau loc abuzuri de drepturile omului la şcolile cu predare în limba română.

Premierul declara la finalului lui 2013, în cadrul unei conferinţe a Institutului Aspen România, că în 2014 trebuie redeclanşată şi regândită relaţia cu Rusia, în ciuda tuturor polemicilor.

„Asumându-mi toate polemicile politice, da, cred că anul viitor trebuie să redeclanşăm, să regândim o relaţie cu Rusia. (..) Să ai o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic, cred că e lucru care nu poate fi decât în beneficiul României, aşa cum sunt toate celelalte relaţii cu ţările din afara Uniunii Europene”, declara premierul Victor Ponta, care se pregătea să covorul (roşu) şi pentru oaspeţii de la Kremlin.

În replică, preşedintele rus Vladimir Putin preciza că Rusia se aşteaptă la o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă” cu România. „Suntem gata să lucrăm împreună pentru a aprofunda relaţiile politice, economice şi umanitare” între Rusia şi România, a subliniat Putin.

Dacă o eventuală colaborare în sferele politice şi economice ar mai avea rost, rămâne neclar proiectul de colaborare în domeniul umanitar, unde Rusia, ca şi vecinii lor chinezi, au o istorie presărată de abuzuri.

Este adevărat însă că discuţiile cu ruşii au intrat in stand-by odată cu conflictul din Ucraina, iar, în timpul acestui conflict, premierul Ponta a fost deseori criticat pentru lipsa de fermitate cu care abordează problema.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor