Lăzăroiu: Campania Monicăi Macovei ar trebui să stea sub semnul zicalei „buturuga mică răstoarnă carul mare”

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

După ce şi-a anunţat marţi seară candidatura la prezidenţiale, mulţi se întreabă poate de unde va lua voturi Monica Macovei. La această întrebare a încercat să răspundă Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial, actual membru al Fundaţiei Mişcarea Populară.

În opinia lui Lăzăroiu, fostul ministru al Justiţiei poate lua voturi de la PDL, în contextul în care cel mai probabil liberalul Klaus Iohannis va fi candidatul comun al ACL (PDL-PNL) şi mulţi pedelişti vor prefera „să susţină o candidată ex-PDL, mai curând decât un candidat PNL”.

O altă sursă vor fi votanţii lui Traian Băsescu, care nu votează PMP, precum şi cei din categoria nehotărâţilor care nu ar ieşi la vot pentru niciun candidat actual, a afirmat Lăzăroiu. De asemenea, acesta susţine ca şi cei din categoria ecologiştilor, nereprezentaţi (tema Roşia Montana o avantajează) ar putea opta pentru Macovei, precum şi cei din categoria “justiţiarilor”.

„Paradoxal, dar Macovei nu ar trebui să aibă ca temă principală de campanie justiţia şi anti-corupţia. Pentru că este deja asociată cu acest domeniu şi deja pare că asta o limitează (că asta e singurul lucru la care se pricepe). Ar trebui să vorbească mai mult despre educaţie şi sănătate, două teme care sunt mai apropiate de cotidianul familiilor din România”, a declarat Lăzăroiu.

Fostul ministru al Muncii susţine că, având în vedere că viitorul preşedinte va fi puternic constrâns de partidele parlamentare (poate fi demis în cazul suspendării cu doar 30% din electorat), Macovei trebuie să arate „că are curajul şi determinarea să reziste presiunii pe care partidele politice o vor face asupra preşedintelui”.

„Nu trebuie să se înregimenteze în niciun partid, chiar dacă va accepta sprijinul oricărui partid politic. Independenţa faţă de partide este un atu. În schimb, are nevoie de un grup de sprijin format din figuri publice cu notorietate, neinregimentate politic. Campania ar trebui să stea sub semnul zicalei „buturuga mică răstoarnă carul mare”, a adăugat Lăzăroiu.