Dosarul Mineriadei. Macovei i-a dat în judecată pe colaboratorii lui Voiculescu
alte articole
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că i-a acţionat în instanţă pe colaboratorii „turnătorului” Dan Voiculescu şi pe Antena 3 pentru minciunile pe care le-au susţinut, manipulând imagini şi texte cu rea-credinţă, referitor la presupusele anchete pe care le-ar fi făcut aceasta la Mineriada din 1990.
„Am acţionat în judecată Antena 3, pe Mihai Gâdea, Radu Tudor şi Victor Roncea, pentru că au transmis informaţii mincinoase opiniei publice, urmărind să mă discrediteze. Colaboratorii turnătorului Voiculescu au susţinut în mod mincinos că aş fi anchetat oameni la Mineriada din 1990, când, în realitate, am făcut exact opusul, afirmând că niciunul dintre demonstranţi nu trebuie arestat şi cerând cercetarea penală a poliţiştilor şi procurorilor care au reţinut şi arestat ilegal demonstranţi din Piaţa Universităţii”, a declarat Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a subliniat faptul că reaua-credinţă a colaboratorilor lui Dan Voiculescu şi a Antenei 3 este evidentă, în contextul în care există o serie de informaţii privind activitatea sa în legătură cu Mineriada din 1990 care dovedesc exact contrariul celor afirmate de aceştia.
„Pentru minciunile pe care le-au susţinut, manipulând imagini şi texte cu rea-credinţă, i-am acţionat în judecată pe colaboratorii turnătorului Voiculescu şi Antena 3. Reaua-credinţă a acestora este evidentă, pentru că, încă din anii '90, în spaţiul public existau informaţii corecte privind activitatea mea în legătură cu Mineriada din 13-15 iunie 1990, care dovedesc exact contrariul celor afirmate de colaboratorilor turnătorului Voiculescu. Documentele şi martorii de atunci arată clar că n-am anchetat pe nimeni din cei reţinuţi în iunie 1990, dimpotrivă, am refuzat şi am cerut să fie eliberaţi”, a remarcat Monica Macovei.
Mai mult decât atât, fostul ministru afirma că, la circa 3 săptămâni înainte de afirmaţiile mincinoase, pe 18 iunie 2014, a publicat pe blogul personal documente care dovedeau că a decis scoaterea de sub urmărire penală a unor manifestanţi reţinuţi ilegal în iunie 1990 şi că a cerut verificarea şi sancţionarea procurorilor şi poliţiştilor care au comis abuzuri împotriva manifestanţilor.
În timpul Mineriadei, am refuzat să arestez vreun demonstrant
„De exemplu, în 59 de dosare am constatat în scris că arestările au fost ilegale şi imputabile procurorilor respectivi. Deşi aceste documente erau publice, au fost ignorate de cei pe care i-am chemat în judecată. În timpul Mineriadei, am refuzat să arestez vreun demonstrant şi, ulterior, am emis soluţii de nevinovăţie pentru oameni arestaţi în iunie 1990”, a adăugat europarlamentarul.
Macovei a dat şi un exemplu concret, dosarul 814/P/1991, în care a scris: „Nu se poate reţine că manifestanţii cu astfel de opinii politice, prin doar simpla lor exprimare au ultragiat, au tulburat liniştea celor cu opinii politice contrarii, pentru că în acest caz s-ar depăşi cu mult sfera dreptului penal, intrând în sfera politicului. (….) În dosar nu există nici o probă contrară,dimpotrivă, există probe în sensul manifestării liniştite, neviolente a inculpatului în exprimarea opiniei sale politice. (…) În raport de cele menţionate mai sus, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii în discuţie, (…) vom dispune scoaterea de sub urmărire penală”.