Macovei: Ponta minte cu uşurinţă tot timpul, minte spontan

Fostul ministru al justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei a criticat vineri, în cadrul unei emisiuni la postul B1, în termeni duri „intervenţiile în justiţie” ale premierului Victor Ponta.
Monica Macovei (Epoch Times România)
Epoch Times România
05.10.2013

Fostul ministru al justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei a criticat vineri, în cadrul unei emisiuni la postul B1, în termeni duri „intervenţiile în jusţitie” ale premierului Victor Ponta.

Procurorului general al României, Tiberiu Niţu, a decis revocarea din funcţie a lui Lucian Papici, şeful secţiei I-a din DNA şi a adjunctului său, Mariana Alexandru. Lucian Papici se ocupă de dosarul „Referendumul” al vicepremierului Liviu Dragnea, care este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Procurorul general a hotărât sa îl revoce din funcţie pe Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni.

Premierul a explicat că decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este „basist, morărist” care face dosare politice.

Monica Macovei reacţionează

„Această diferenţă de atitudine, acum o săptămâna l-a delegat în funcţia de conducere, în continuare, de şef al Secţiei I anticorupţie din DNA - şi să spunem oamenilor că aceasta este secţia care a făcut dosarele mari, cu Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Becali, Remes, Ridzi şi magistraţii acuzaţi de corupţie, şi va amintiţi ultimele cazuri: judecătoarele de la CAB, TMB şi alţii - deci despre acest şef de secţie este vorba, acum o săptămâna şi pentru şef, dl Papici, şi pentru adjunct, dna Alexandru, Nitu dă delegaţii şi acum îi revocă brusc”, a precizat Monica Macovei.

Decizia de prelungire a delegării ţine exclusiv de atribuţiile procurorul general, iar, în opinia lui Macovei „este evident că a intervenit politicul”.

„A sunat aseară cineva pe Niţu şi i-a spus elimină-i pe cei doi de acolo. Probabil că Papici încă nu finalizase dosarul Dragnea, pentru că se ştia deja, se anunţase deja în presă că este în stadiul final, dosarul „Frauda la referendum”, avându-l ca personaj central învinuit pe ministrul Dragnea. Deci este din ordin politic tocmai această acţiune la o diferenţă de o săptămână: o dată îl pui cu delegare şi peste o săptămână, brusc, fără să se întâmple altceva decât ca omul să lucreze la dosarul Dragnea să-l revoci. Şi, de altfel, o recunoaşte şi Ponta şi citez din ce a spus Ponta: De ce trebuie să-i ţinem pe toţi basiştii?”. Să-i ţinem, noi să-i ţinem”! Deci Ponta recunoaşte practic că el a ordonat schimbarea. El era supărat că aceşti procurori basişti şi cum or mai fi, morărişti şi macovişti sunt ţinuţi - de ce să-i ţinem”. El a ordonat schimbarea, el a dat ordine procurorului general. Nu s-a mai întâmplat asta din 2004, acolo ne-a adus Ponta, exact înainte de a intra în Uniune. Cu un astfel de gest nu mai intrăm niciodată în Uniunea Europeană”, a subliniat europarlamentarul.

Încetarea acestei delegaţii a fost menită să prevină închiderea dosarului Liviu Dragnea, este de părere Monica Macovei.

„Dar după părerea mea a fost menită să prevină. Sigur, ar putea exista şi perversitatea lui Ponta de a încerca să scape de Dragnea, de a-l lasă pe Papici să termine, să semneze şi după aceea să se prefacă că îl apăra pe Dragnea. Dar mă îndoiesc, cred că a vrut să-l salveze. Oricum, semnul este către toţi baronii USL: eu vă fac dosare sau vă închid dosare. Şi către justiţie este încercare de subordonare”, a afirmat fostul ministru al Justiţiei.

Întrebată dacă va discută în instituţiile europene despre cazul intervenţiei în justiţie a lui Ponta, Monica Macovei a replicat: „Sigur, dacă vrem să o discutăm, o putem discuta ca o problemă de încălcare a statului de drept şi a independenţei justiţiei. Eu nu am luat o decizie în acest moment să iniţiez o astfel de dezbatere. Avem şi raportul MCV din justiţie, bine, sunt convinsă lui Ponta şi celor din USL nu le păsa de acest raport”.

Monica Macovei este de părere că acest eveniment se va reflecta în raportul MCV pentru că este o „situaţie reală, foarte gravă”, iar „Ponta ar trebui să nu fie primit de nicio cancelarie şi de nimeni de-acum înainte. Fiindcă este foarte gravă interferenţa în justiţie, foarte brutală, adică exact când se finalizează dosarul unui ministru din partidul lui, întâmplător ministrul care este şi baronul şef. M-aţi întrebat de legalitate: în regulamentul de ordine interioară al DNA scrie că trebuie consultat şeful direcţiei, în cazul nostru dna Codruţa Kovesi, atunci când intervii în direcţia pe care o conduce, ceea ce nu s-a întâmplat”.

”Aş vrea totuşi să mai spun ceva, pentru că l-am auzit pe Ponta astăzi spunând că acest dosar este politic pentru că este un dosar împotrivă celor care au votat la referendum. Şi am citat din Ponta: dosar împotriva celor care au votat la referendum. Şi vreau să spun celor care ne ascultă că Ponta iarăşi îi minte. Nu este un dosar împotriva celor care au votat, ci împotriva politicienilor care au manevrat votul, că să fraudeze rezultatul votului. Dragnea nu este un votant, Dragnea este unul din baronii USL care a participat la aceasta. Nu în calitate de votant e cercetat. Încearcă iarăşi, bine Ponta, ştim, minte cu uşurinţă tot timpul, sper să-l creadă tot mai puţini. Minte spontan, cu ochii mari ca şi cum ne spune când e luna, că e soare. Minte tot timpul. Politicienii sunt cercetaţi pentru fraudă la referendum, nu votanţii. Votanţii au fost întrebaţi aia e semnătura ta? Da sau nu. Atât.”, a ţinut să precizeze în încheiere europarlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor