Ponta dă socoteală americanilor despre scandalul de la DNA

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a avut o discuţie de aproximativ un sfert de oră joi, la Palatul Bragadiru, cu Duane Butcher, Însărcinatul cu Afaceri al misiunii diplomatice a Statelor Unite la Bucureşti, inclusiv referitor la scandalul recent din justiţie provocat de revocarea şefului Secţiei I-a DNA, Lucian Papici. Premierul a declarat pentru Mediafax că i-a explicat situaţia diplomatului.

Cu ocazia recepţiei oferite pentru Ziua Naţională a Germaniei la Palatul Bragadiru, cei doi oficiali au avut ocazia de a se retrge la un moment dat într-un spaţiu privat, unde au avut o discuţie care a durat aproximativ un sfert de oră.

Premierul a confirmat presei faptul că a discutat cu oficialul american şi despre noile numiri la Direcţia Naţională Anticorupţie şi i-a explicat situaţia acestuia.

Ambasadorul american Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul în România în luna decembrie şi Duane Butcher, care era adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu Afaceri al misiunii diplomatice a Statelor Unite. Acesta ocupă această funcţie până când va sosi la Bucureşti noul ambasador al SUA.

Victor Ponta va efectua în curând şi o vizită oficială în SUA.

Scandalul „Papici”

Scandalul din Justiţie a fost provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe Lucian Papici, şeful secţiei I-a din DNA şi a adjunctului său, Mariana Alexandrescu.

Papici se ocupă de dosarul "Referendumul" al vicepremierului Liviu Dragnea, iar această decizie de revocare a fost luată imediat după ce ancheta a fost finalizată şi Papici a decis trimiterea în judecată a lui Dragnea, care este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni. În funcţia de procuror şef de secţie, Papici a supravegheat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş etc.

Victor Ponta susţine ca decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este ”băsist, morărist” şi face dosare politice.

”Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi basiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu' trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", a declarat Victor Ponta la Romania TV.

Într-un interviu pentru B1, preşedintele Traian Băsescu a tranşat situaţia în termeni foarte duri: "Independenţa Justiţiei s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta".

”Ce este în neregulă aici în ceea ce priveşte numirile de la secţia I-a la DNA, Papici şi dna Alexandrescu, este că acum 7 zile pentru procurorul general oamenii ăştia au fost buni şi i-a delegat pentru 3 luni. Trebuie să ai o justificare când îi întrerupi delegaţia, ori că a fost numit titularul, ori că a săvârşit o abatere de la regulile de funcţionare a unui procuror, iar asta este proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. Niţu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a suit cu picioruşele pe el, ca şi pe Cazanciuc. Acceptă presiunea politică”, a explicat şeful statului.

Concluzia preşedintelui: ”S-au băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne