Pactul de coabitare este în pericol de a se rupe

Pactul de coabitare dintre Ponta şi Băsescu este în pericol de a se rupe, având în vedere că ”cel mai important punct, independenţa justiţiei s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta”, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei emisiunii TV, făcând referire la revocarea din funcţie a lui Lucian Papici, şeful secţiei a I-a din DNA şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandrescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2013

Pactul de coabitare dintre Ponta şi Băsescu este în pericol să se destrame, având în vedere că ”cel mai important punct, independenţa justiţiei s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta”, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei emisiunii TV, făcând referire la revocarea din funcţie a lui Lucian Papici, şeful secţiei I-a din DNA şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandrescu.

Şeful statului a precizat că va face o analiză şi se va pronunţa în după-amiaza aceasta.

”O să fac o analiză şi în după-amiaza aceasta mă voi pronunţa. Categoric cel mai important punct, independenţa justiţiei s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora eu mi-am pus obrazul. Pentru că aici a fost o poveste, marea poveste: ”pactul ni l-au dat americanii, pactul ni l-au dat Bruxelles-ul, nu ni l-a dat nimeni”. Pactul era demult conceput încă de la prima instalare a guvernului Ponta, în aprilie – mai, l-am trimis atunci, n-a vrut să-l semneze, înainte de numirea de după alegerile din decembrie 2012 a fost de acord să-l semneze”, a explicat Traian Băsescu.

Semnarea pactului de către premierul Victor Ponta a fost întâmpinat ca o ”surpriză plăcută” de către toată lumea.

”Pentru toţi a fost o surpriză plăcută pentru că premierul pe care era un mare semn de întrebare cu privire la capacitatea lui de a respecta statul de drept, a semnat. În acelaşi timp, toţi spuneau ”domnule', nu puteţi mistifica rezultatul alegerilor, câştigătorii trebuie să guverneze în formula în care consideră ei, mai ales că în multe ţări liderul partidului care câştigă este desemnat automat prim-ministru”, susţine Traian Băsescu.

”Deci nu putem ieşi din această paradigmă a gândirii democratice, dar mi s-a părut că este de interes naţional, ca om care a fost susţinut de către partenerii noştri din UE şi partenerii noştri de peste ocean, mi s-a părut că este de interes naţional să facem acest document, să-l distribui tuturor să ştie că noua putere care s-a instalat nu este împotriva statului de drept şi că principalele linii sunt apărate de un angajament semnat de Victor Ponta. Iată că Victor Ponta se dovedeşte mincinos până şi cu un document politic extrem de important care l-a făcut frecventabil în Europa”, a acuzat şeful statului.

Este ”foarte probabil” ca preşedintele să denunţe actul de coabitare după ce face o analiză asupra situaţiei.

”Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat Ponta, ce nu a respectat, pentru că el nu este în afara legii. Noi avem legile şi constituţia care ar trebui să substituie acest pact, problema este că el fiind semnat, legile şi constituţia nu-s semnate de Victor Ponta, dar acesta fiind semnat cu preşedintele României care are o credibilitate construită în acest nou an, legat de statul de drept, de respectarea unor politici în politica externă şi aşa mai departe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea, am semnat cu el. Acum va trebui să analizez când se poate face confuzia că eu îl girez pe Ponta în ceea ce face cu instrumentul lui, procurorul general”, a declarat acesta.

Întrebat despre consecinţele în cazul în care se va rupe pactul, Traian Băsescu a precizat: ”Cred că nici măcar nu au rost declaraţiile, mesajul pe care eu îl dau, este că eu nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi în mod deosebit s-a băgat cu bocancii în Justiţie. Multe i-am tolerat din pact, multe încălcări, şi pe politică externă şi pe multe altele. Şi pe nerespectarea angajamentelor cu legea sănătăţii, cu legea administraţiei, legea reorganizării administrative şi cu constituţia şi cu multe altele. Dar faptul că s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea, până la urmă dacă Dragnea nu are nicio problemă, du-te nene în faţa judecătorului şi justifică acolo cum ai mai pus tu vreo două milioane de voturi”.

Ponta nu vrea să denunţe pactul

Premierul a declarat că el nu va denunţa pactul de coabitare cu preşedintele, deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent.

"Eu nu denunţ pactul deşi preşedintele a fost consecvent până acum, în sensul că l-a încălcat de sute de ori. Preşedintele astăzi zice una, mâine zice alta", a declarat Victor Ponta, în replică la declaraţiile preşedintelui.

În opinia lui Ponta, şeful statului are "procurori favoriţi şi procurori nefavoriţi", iar discuţia avută de acesta cu procurorul general Tiberiu Niţu reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.

"Eu n-am vorbit niciodată cu domnul Niţu nici pe cine propune, nici pe cine revocă. Am constatat azi că preşedintele Băsescu l-a sunat pe procurorul general şi i-a spus pe cine să pună în justiţie, se mai şi laudă cu asta. Faptul că preşedintele Băsescu are procurori favoriţi şi procurori nefavoriţi este un mod de a interveni în justiţie. E cea mai brutală ingerinţă pe care o poate face cineva", a subliniat Victor Ponta.

Şeful statului a declarat că miercuri a avut o discuţie cu procurorul general chiar ”înainte de a trimite pe fax, sau poate aproape simultan” despre revocarea lui Papici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor