Lupta pentru salvarea Parcului Lumea Copiilor s-a mutat în tribunal (VIDEO)

Deja de notorietate publică, defrişările ilegale din Parcul Lumea Copiilor/Tineretului, unde un investitor a pus sute de copaci la pământ pentru a construi un complex rezidenţial, au fost oprite de Judecătoria Sectorului 4 printr-o ordonanţă preşedinţială, publicată vineri pe site-ul instituţiei.
Loredana Diacu
31.08.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Deja de notorietate publică, defrişările ilegale din Parcul Lumea Copiilor/Tineretului, unde un investitor a pus sute de copaci la pământ pentru a construi un complex rezidenţial, au fost oprite de Judecătoria Sectorului 4 printr-o ordonanţă preşedinţială, publicată vineri pe site-ul instituţiei.

Potrivit dlui Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, care, alături de Eco-Civica şi Asociaţia de Proprietari bloc 13, sc. 1. 2. 3, i-au acţionat în instanţă pe proprietara suprafeţei de parc (obţinută în condiţii cel puţin dubioase) şi pe constructorul care a tăiat copaci ilegal, este nefiresc ca într-un stat de drept să fie nevoie de Tribunal pentru a opri ilegalităţi flagrante:

"Se vedea din avion că acţiunea lor de defrişare era ilegală şi instanţa a consfinţit lucrul asta. Doar într-un stat bananier cum e România autorităţile nu au nicio putere împotriva unor oameni care sfidează legea şi trebuie să aglomerăm instanţa cu nişte lucruri care sunt ilegale, precum faptul că cineva defrişează deşi nu are voie", afirmă Nicuşor Dan.

Ordonanţa nu va pune la loc sutele de copaci doborâţi fără aviz de defrişare însă interzice, în viitor, astfel de acte pe porţiunea de parc din Pridvorului 28, investitorul riscând dosar penal dacă mai pune măcar un singur arbore la pământ. Mai mult, decizia instanţei constituie un prim pas în lupta ONG-urilor de mediu şi a vecinilor parcului pentru oprirea construcţiilor şi a readucerii terenului la stadiul iniţial. Adică un parc verde, presărat de copaci, oferind spaţii de joacă pentru copii şi de recreere pentru părinţi şi bunici.

Mai mult, ordonanţa preşedinţială pronunţată vineri reprezintă, in primul rând o victorie morală. "Ordonanţe preşedinţiale se dau extrem de rar la nivelul Bucureştiului, dintr-o sută de cereri de ordonanţă care se fac în materie de urbanism, dacă se admit câteva pe an. În problematica de urbanism de mediu, mijloacele celui care cere ceva, care pretinde să se facă ceva sunt disproporţionat de mici faţă de mijloacele celui care "se apără", respectiv dezvoltatorul imobiliar.", a explicat dl Dumitru Dobrev, avocatul care reprezintă cele două ONG-uri şi Asociaţia de Proprietari, într-un interviu acordat Epoch Times.

"Dezvoltatorul are posibilitatea să se mişte foarte repede. Au fost, de exemplu, situaţii în Bucureşti când s-a obţinut o autorizaţie de demolare a unui imobil de patrimoniu, cu ajutorul, unui aviz nelegal de la Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, când era clar ca lumina zilei că acel aviz trebuia obţinut de la autoritatea ierarhic superioară - Ministerul Culturii. Însă, dacă se dă vineri o astfel de autorizaţie, până luni "dezvoltatorul" este cu clădirea jos, în timp ce ţie, ca avocat iţi trebuie cel puţin două-trei săptămâni ca să ataci decizia de anulare în instanţă. Noi suntem handicapaţi de faptul că statul nu ne pune la dispoziţie mijloacele să ne apăram eficient. Noi, ONG-urile, când ne batem cu dezvoltatori imobiliari suntem, practic, cu o mână legată la spate." a mai adăugat avocatul Dobrev.

În consecinţă, chiar dacă prin decizia Judecătoriei Sectorului 4, publicată vineri pe site-ul instituţiei, nu s-au oprit lucrările de construcţie din parc, ordonanţa preşedinţială va crea un precedent util pentru bucureştenii care vor dori să-şi apere spaţiile verzi din parcuri sau din jurul blocurilor unde locuiesc. Deşi pare greu de crezut, în sectorul 2, de exemplu, au fost retrocedate numeroase spaţii verzi dintre blocuri iar primăria Sectorului 2 a emis autorizaţii de construcţii pentru blocuri P + 10 ce urmează a fi construite printre imobilele ridicate deja, răpindu-le acestora lumina şi afectând, evident, mediul ambient, noile şantiere presupunând tăieri de copaci, distrugerea spaţiului verde etc.

Revenind la Parcul Tineretului, ordonanţa preşedinţială fost ca un fel de avanscenă, lupta pentru salvarea spaţiilor verzi din strada Pridvorului urmând să continue cu acţiunea pe fond intentată de Salvaţi Bucureştiul, Eco Civica şi Asociaţia de Proprietari, de asemenea la Judecătoria Sectorului 4, acţiune prin care se va cere readucerea terenului în situaţia iniţială. Dosarul nu are încă un prim termen, el aflându-se în faza de regularizare.

Importantă va fi, de asemenea, decizia din recursul intentat de proprietara terenului unde se taie ilegal copaci, Mărioara Micşunescu, împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti, care a decis în favoarea Primăriei Capitalei (PMB), dată în judecată de Micşunescu pentru faptul că Direcţia de Mediu din PMB nu îi dă aviz de defrişare.

"Marioara Micşunescu a pierdut în fond la Tribunal, ceea ce înseamnă că Tribunalul consideră că, în mod justificat, Direcţia de Mediu refuză să emită acel aviz de defrişare. Dacă şi Curtea de Apel menţine această soluţie a Tribunalului Bucureşti, atunci şansele pentru acţiunea de fond pentru readucerea terenului din Pridvorului la starea iniţială cresc exponenţial", a mai explicat dl avocat Dobrev.

Doar într-un stat bananier cum e România autorităţile nu au nicio putere împotriva unor oameni care sfidează legea - Nicuşor Dan

Apropos de rapiditatea cu care se mişcă investitorii imobiliari, merită menţionat că în răstimpul în care Judecătoria Sectorului 4 a rămas în pronunţare în ceea ce priveşte ordonanţa preşedinţială solicitată de Salvaţi Bucureştiul, Eco-Civica şi Asociaţia de Proprietari, anticipând o eventuală interdicţie de a defrişa, "investitorul" din Parcul Tineretului, S.C. Construcţii Locuinţe Noi CHI SRL a tăiat în neştire copaci. În două zile au distrus extraordinar de mult ca să nu-i prindă ordonanţa preşedinţială, ne-a relatat dl avocat Dobrev.

Cât despre cum se aplică legea în statul de drept România, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL ar fi trebuit să primească un potop de amenzi. "Mă îndoiesc însă că s-a întâmplat asta." a mai opinat avocatul Dobrev.

Situaţia din Parcul Lumea Copiilor/Tineretului

Suprafaţa de parc unde S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a tăiat ilegal sute de copaci a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase, reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese, deşi legea 213/1998 interzice retrocedarea domeniului public. La începutul anilor 2000, Marioara Micşunescu a cumpărat mai multe loturi de 200, 300 mp în Parcul Tineretului, ulterior Primăria Capitalei, păstorită la vremea respectivă de Videanu, aprobându-i să le concentreze pe toate la marginea parcului, pe strada Pridvorului, într-un lot de 2 ha, ce făcea parte dintr-o rezervă de 6 ha prevăzută primar pentru retrocedări. Mai multe informaţii puteţi accesa la http://epochtimes-românia.com/news/defrişări-şi-ilegalităţi-in-parcul-tineretului-din-bucureşti---217437

Ulterior, potrivit Hotnews, Mărioara Micşunescu a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru o suprafaţă de 15.000 mp din cele două hectare deţinute în parc cu firma Construcţii Locuinţe Noi CHI, firmă al cărei administrator, Ioan Chiriţă a ridicat în Bucureşti mai multe clădiri care încălcau flagrant autorizaţiile de construcţie emise de primării.

În prezent, în Pridvorului se construieşte în baza unei autorizaţii de construcţii obţinută în 2012 de Mărioara Micşunescu în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care Tribunalul Bucureşti a obligat Primăria Sectorului 4 să emită respectivul act.

Primarul sectorului 4, Popescu Piedone este considerat de către ONG-uri complice cu Marioara Micşunescu, căci, la proces, nu a făcut apel la asociaţiile de mediu care l-ar fi putut asista şi sprijini să câştige în instanţă ci a aşteptat pur si simplu să piardă. Mai mult, a stat în puterea lui Piedone să oprească masacrul copacilor din parc, însă edilul a ales să n-o facă. Marioara Micşunescu nu a început lucrările într-un an de zile de la emiterea autorizaţiei de construcţie. Conform dlui Nicuşor Dan, Piedone i-a prelungit Marioarei Micşunescu autorizaţia, în loc să-i ceară să ia de la zero demersurile de obţinere a uneia noi. Dacă în Statul de Drept România legea s-ar respecta, o nouă autorizaţie de construcţie ar fi fost imposibil de obţinut, având în vedere că, potrivit OUG 114/2007, (Legea Spaţiilor Verzi), lucrările de construcţii pe spaţii verzi sunt strict interzise.

După ce au organizat proteste şi au sesizat situaţia la toate autorităţile de resort: Poliţie, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Primării, Parlament etc., fără alte rezultate decât amenzi pe care S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL le-a contestat instanţa, Asociaţiia de Proprietari din vecinătatea parcului şi asociaţiile Eco-Civica şi Salvaţi Bucureştiul au cerut prin ordonanţă preşedinţială oprirea lucrărilor de defrişare şi de construire.

Asociaţiei de proprietari nu i-a fost recunoscută calitatea procesuală activă de către Judecătoria Sectorului 4, deşi calitatea vieţii celor ce locuiesc lângă parc este direct afectată de lucrările de construcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor