Nuclearelectrica - procedura de "selectare" de investitori pentru Cernavodă 3 şi 4 - grăbită

Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda
Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Nuclearelectrica a demarat procedura de selectare de investitori pentru realizarea proiectului "Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă", conform Strategiei de continuare a Proiectului aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în data de 22 august 2014, scrie hotnews.

Conform informaţiilor postat pe site-ul NuclearElectrica, calendarul de selecţie a investitorului este foarte strâns. Investitorii interesaţi au la dispoziţie doar două săptămâni pentru depunerea documentaţiei de calificare, termenul limită fiind data de 8 septembrie. Pe 9 septembrie va avea loc calificarea investitorilor interesaţi şi notificarea acestora urmând ca pe 28 septembrie urmează să fie "stabilit" investitorul.

Termenele scurte de selecţie a potenţialului investitor, în pofida complexităţii proiectului, nu surprinde având în vedere că acesta este ca şi selectat, Guvernul având discuţii încă de anul trecut cu societatea chineză General Nuclear Power Corporation.

În timp ce ministrul economiei Constantin Nită declara într-un interviu către Bloomberg că investitorul va fi selectat în urma unei proceduri transparente, presa canadiană dezvăluia în luna iulie că societatea canadiană Candu Energy Inc. a semnat, pe 24 iulie, un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Presa canadiană mai nota că valoarea proiectului se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari şi reamintea că acordul între canadieni şi chinezi vine după ce Societatea Naţională Nuclearelectrica a semnat în noiembrie 2013 - când a avut loc summit-ul Europa Centrală şi de Est - China - o scrisoare de intenţie cu CNPEC, pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, ziarele mai relatau că Banca pentru Industrie şi Comerţ a Chinei a promis încă din iunie că va furniza în jur de 9 miliarde de dolari pentru finanţarea celor două reactoare nucleare, în timp ce Candu Energy lucrează cu Export Development Canada pentru a finanţarea părţii sale de investiţie.

De altfel, în pofida transparenţei despre care vorbesc oficialii români în interviuri acordate presei străine, în ţară Guvernul nu mai face niciun secret din preferinţa pentru China. Premierul Ponta a declarat în repetate rânduri că România nu mai poate conta doar pe UE pentru a se dezvolta ci trebuie să re reorienteze către Est, în special către China şi Turcia. Premierul nu s-a rezumat la vorbe ci, săptămâna urmează să efectueze o nouă vizită în China, la invitaţia premierului Li Keqiang. Premierul se va deplasa şi în Turcia, pentru a lua parte la ceremonia de investire în funcţie a lui Erdogan.

Merită menţionat că aceeaşi companie chineză dorită de Guvernul Român ca şi investitor la Cernavodă, derulează proiecte şi cu Franţa, autorităţile franceze declarându-se îngrozite de lipsa de securitate:

„Din păcate, colaborarea cu Beijingul nu este la nivelul la care ne-am dori să fie. Una dintre explicaţiile pentru problemele relaţiilor noastre este că autorităţile pentru siguranţă nu au deloc mijloace. Sunt depăşite”, declara recent Philippe Jamet, comisar francez pentru probleme de securitate nucleară, explicând că „eforturile autorităţilor de siguranţă nucleară ale Chinei sunt o cutie neagră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne